eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Áram, távközlés - Svédország vészjelzést adott le az oroszok miatt

Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent Svédország távközlési és áramszolgáltatási hálózataira - közölte kedden a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO) vezetője.

Charlotte von Essen, a SAPO igazgatója a Salen városában tartott háromnapos biztonsági konferencián beszélt, amelyen egyebek között Ulf Kristersson miniszterelnök, Jens Stoltenberg ENSZ-főtitkár, valamint kül- és biztonságpolitikai szakemberek vettek részt.

A svéd belbiztonsági főnök szerint Oroszország tettei kiszámíthatatlanok, a belbiztonsági szolgálat azonban arra számít, hogy Moszkva svéd biztonságot fenyegető tevékenysége csak fokozódni fog. Mint fogalmazott, a kémtevékenység és szabotázs elhárítása szempontjából nagyobb éberséget igénylő területek a távközlés, az áramellátás, valamint "a létfontosságú anyagok" szállítása, bár von Essen ez utóbbit nem fejtette ki.

Charlotte von Essen hangsúlyozta, hogy az orosz fél érdekelt ezek megzavarásában. "Ezek olyan ágazatok, amelyekben egy Svédország elleni támadás károkat okozna egész Európának is" - tette hozzá.

A SAPO igazgatója szerint Oroszország a korábbihoz képest nagyobb mértékben fog támaszkodni olyan "nem hivatalos eszközökre", mint a svédországi orosz diszpóra, intézmények, és vállalatok. Mindemellett figyelmeztetett, hogy a SAPO egyre nagyobb mértékben terjedő összeesküvéselméleteket, valamint államellenes üzeneteket figyelt meg, amelyek hosszútávon alááshatják a társadalmi intézményekbe fektetett bizalmat, a politikusok döntéshozatalát, valamint az állam legitimitását.

Kiemelte, hogy a szélsőségesség a merényletek veszélyét és az ország alkotmányos rendje elleni fenyegetést hozhatja magával, és ez csak külföldi hatalmak kezére játszana.

Charlotte von Essen mindazonáltal nem nyilatkozott az ügyben, hogy Oroszország valóban fokozta-e tevékenységét Svédországban és a szomszédos Finnországban, mióta a két észak-európai ország tavaly benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz Ukrajna orosz megtámadása nyomán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×