eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
CHRISTCHURCH, NEW ZEALAND - JAN 01: People welcomed 2023 with live music and fireworks at New Years Eve celebration at Hagley Park, in Christchurch, New Zealand on January, 2023. (Photo by Peter Adones/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency

Elkezdődött: Karibatin már beköszöntött 2023

Ausztráliában és Új-Zélandon is megvolt az éjféli tűzijáték.

Mint minden évben, 2022-ben is a 33 korallszigetből álló, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő Kiribatin köszöntötték először az újévet.

A szigetcsoporthoz tartozó Kiritimati sziget lakói közép-európai idő szerint 11 órakor ünnepelték a 2023-as esztendő beköszöntét. A koronavírus-világjárvány kezdete óta először ünnepelhettek velük a világ másik részéből érkező turisták. A polinéziai szigetcsoport határait ugyanis 2020 márciusa óta nagyrészt lezárták a külföldiek előtt. Kiribati idén augusztus óta fogad újra külföldi vendégeket. A 388 négyzetkilométeres korallszigeten csak néhány ezer ember él.

Egy órával később a két nagy szigetből álló Szamoai Köztársaság következett Új-Zélanddal és Tongával együtt. Szamoa a minél látványosabb tűzijáték kedvéért Új-Zélandról hívott pirotechnikai szakértőket.

A tongai királyságban sokan még mindig a Hunga Tonga nevű, tenger alatti vulkán január közepi kitörésének következményeit nyögik. A hatalmas erejű vulkánkitörés szökőárt váltott ki, és sűrű hamuréteggel borította el a szigetek egy részét.

Új-Zélandon, ahol az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt a legtöbb rendezvényt lemondták, idén először tartanak ismét újévi tűzijátékot. A látvány csúcspontja, amikor az aucklandi Sky Towerről lövik ki a petárdákat.

Két órával később, 14 órakor tartják az ausztráliai Sydney-ben a hagyományos óriás tűzijátékot. A világhírű Harbour híd és az Operaház kulisszái előtt tartandó látványosságra egymillió embert várnak, világszerte pedig mintegy félmilliárdan fogják követni az eseményt. A rendezvény középpontjában egy nyolc tonna pirotechnikai eszközökből létesített szivárványvízesés áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×