eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Már 19 áldozatot találtak meg a himalájai lavina után

Negyedik napja tartanak a mentési munkálatok, amelyeket a rossz időjárási viszonyok is nehezítenek.

Oktatók és hegymászótanoncok az áldozatai a lavinának, amely Uttarakhand tartományban következett be.

"19 holttestet találtunk, tíz embert még keresünk" - mondta el az AFP-nek a helyi katasztrófavédelem szóvivője, Ridhim Aggarwal. Mint hozzátette, az időjárási viszonyoktól nagyban függ, hogy mikor tudnak kutatni az eltűntek után, és mikor nem.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és az indiai légierő is dolgozik a kutatás-mentésben, a havazás és az esőzések ellenére is sikerült már megtalálniuk 32 embert. A lavina helyszínének közelében, 4,8 kilométeres tengerszint feletti magasságban helikopterleszállóhelyet készítettek elő - írja a CBS News.

Sunil Lalwani, a baleset túlélője, a hegymászóiskola tanulója szerint egyik tanáruknak köszönhető többek megmenekülése.

"50-100 méterre voltunk a csúcstól, az oktatóink vezettek minket, amikor hirtelen lavina csapott le ránk, mindenkit magával sodort. Másodpercek múlva már egy hasadékban találtuk magunkat. Az oktatóinknak köszönhetjük, hogy életben vagyunk" - idézte Lalwanit a Hindustan Times csütörtökön.

A halálos áldozatok közt van Savita Kanswal, aki idén megmászta a Mount Everestet. Mindössze 16 nap leforgása alatt megmászta a világ legmagasabb csúcsa mellett a közeli Makalut is, ami női rekord.

A Himalájában gyakoriak a halálos mászóbalesetek.

Augusztusban egy hegymászó holttestét két hónappal azután találták meg, hogy egy gleccseren való átkelés közben hasadékba zuhant az északi Himachal Pradesh államban. A múlt héten Hilaree Nelson amerikai síalpinista holttestét találták meg a nepáli Manaslu hegycsúcs lejtőin, miután eltűnt a világ nyolcadik legmagasabb hegyén síelve. Ugyanezen a napon Anup Rai nepáli hegymászó meghalt és egy tucatnyian megsérültek, miután lavina csapott le a rájuk.

Bár még nem végeztek érdemi kutatásokat az éghajlatváltozásnak a Himalája kockázataira gyakorolt hatásáról, a hegymászók hasadékok kiszélesedéséről, korábban havas lejtőkön folyó vízről és gleccsertavak növekvő kialakulásáról számoltak be a hegyen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×