eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Lausanne, 2013. november 13.Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendezőt kitüntetik a Leenards Alapítvány Kulturális Díjával Lausanne-ban 2013. november 13-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

Jean-Luc Godard halála eutanázia volt

A 91 éves svájci-francia rendező maga döntött kedden bekövetkezett haláláról, erősítette meg ügyvédje.

Godard Svájcban vett igénybe segítséget eutanáziához, mivel őt cselekvőképtelenné tevő betegségekben szenvedett, mondta el Patrick Jeanneret, a néhai rendező jogi tanácsadója az AFP hírügynökségnek. Békés halálára otthonában került sor felesége, a svájci rendező, Annie-Marie Miéville társaságában.

A rendező virtuális remeteként élt már évtizedek óta a Rolle nevű svájci falucskában, jegyezte meg a haláláról írott cikkében a The Guardian.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy nem volt beteg

A Libération francia lap az ügyvédi nyilatkozat előtt írta egy családhoz közel álló forrásra hivatkozva, hogy a rendező nem volt beteg, csak kimerült.

"Ezért hozta meg a döntést, hogy véget vet a dolognak. Ez az ő döntése volt, és fontos volt számára, hogy ismertté váljon"

- írta a lap.

Az asszisztált eutanázia – vagyis az, hogy valakinek segítenek véget vetni saját életének saját kérésére – Svájcban engedélyezett, ha önző indíték nélkül ajánlják fel egy olyan személynek, aki döntési képességgel rendelkezik arról, hogy véget vessen saját szenvedéseinek.

Az eutanázia mellett tette le voksát

2014-ben a Cannes-i filmfesztivál kapcsán egy tévéinterjúban Godard-t arról kérdezték, mit gondol a haláláról – már akkor kifejezte, hogy nem akarná azt, hogy egy kerekes székben tologassák ide-oda, ha túl beteg. Arra a felvetésre, hogy mit gondol, eutanáziát választana-e, így felelt.

"Igen, most azt gondolom, de ez a kérdés nagyon bonyolult."

A francia törvények azt megengedik, hogy a betegeket haláluk bekövetkeztéig nyugtatózzák, de az eutanáziát nem engedélyezi.

Francia vita indul az eutanáziáról

Még Godard halálának bejelentése előtt Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy országos vitát tartanak a franciaországi életvégi lehetőségek esetleges bővítéséről, és megvizsgálják az eutanázia és a halálba segítés kérdéseit.

Macron tavasszal, az újraválasztásáért folytatott kampánya során ígéretet tett arra, hogy

megnyitja a kérdést a vita előtt, utalva arra, hogy személyesen támogatja az orvos által segített halálozás legalizálását.

Macron a héten újságíróknak azt mondta, hogy szükség van a változásra, de ez nem "könnyű vagy egyszerű téma".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×