eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Orosz katonák a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

Jens Stoltenberg: kritikus szakaszba lépett a háború

A NATO-főtitkár fontosnak nevezte, hogy a háború következményei ne vezessenek az Ukrajna iránti nyugati elkötelezettség csökkenéséhez.

Kritikus szakaszába lépett Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az utóbbi napokban újabb területeken kezdődött fegyveres konfliktus ukrajnai területen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Jens Stoltenberg közölte, a NATO-országok támogatásának köszönhetően az ukrán fegyveres erők a közelmúltban meg tudták állítani az orosz offenzívát a Donbaszban, és vissza tudtak foglalni területeket.

Szavai szerint a háború okozta energiaválság, és az amiatt fellépő megélhetési költségek növekedése "próbára teszik" a Nyugat egységét és szolidaritását. Fontosnak nevezte, hogy a háború ezen következményei ne vezessenek az Ukrajna iránti elkötelezettség csökkenéséhez.

"Az árat, amit mi fizetünk, pénzben mérik. Az ukránok által fizetett ár életekben mérhető"

– fogalmazott a NATO-főtitkár.

"Ha Oroszország abbahagyja a harcot, béke lesz. Ha Ukrajna abbahagyja a harcot, nem lesz többé független ukrán nemzet" - jelentette ki Stoltenberg. Ragaszkodni kell a jelenlegi irányhoz "Ukrajna és a magunk érdekében is" - tette hozzá.

Antony Blinken a sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

az Egyesült Államok azt kívánja elérni, hogy Ukrajna "erős diplomáciai pozícióba" kerüljön, ha tárgyalásra kerülne sor Oroszországgal.

Közölte: Washington viszont most semmi jelét nem látja annak, hogy Moszkva készen állna komolyan részt venni egy diplomáciai tárgyalásban Kijevvel. Amikor azonban eljön az idő, Ukrajnának a lehető legjobb helyzetben kell lennie erre - mondta.

Blinken dicsérte az elmúlt napok ukrán offenzíváit és az ország déli és keleti részén fekvő területek visszafoglalását. Szerinte ezek valódi eredmények, de "korai lenne megmondani, hogyan alakul a helyzet ezután". Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, nagy különbséget lát az ukrán és az orosz katonák harci moráljában. Miközben az ukránok a szabadságukért harcolnak, sok orosznak "fogalmuk sincs", miért van Ukrajnában - mondta.

A szövetségesek egységesek maradnak Ukrajna támogatásában, és el fogják számoltatni Oroszországot - tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője.

A háború őszi fejleményeiről itt hallgathat meg hosszabb elemzést:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×