eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ukrán katonák kiképzésen vesznek egy brit katonai bázison Manchester közelében 2022. július 7-én. Boris Johnson távozó brit miniszterelnök néhány héttel ezelőtti kijevi látogatásán ajánlotta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Nagy-Britannia 120 nap alatt tízezer ukrán katonának tart kiképzési programokat.
Nyitókép: MTI/AP/The Sun Pool/Louis Wood

Az EU-ban folyna az ukrán katonák egy részének kiképzése

Erről kell dönteniük a tagországok védelmi minisztereinek a Prágában kezdődött tanácskozásukon.

A miniszterek megvitatják, milyen hatással van az ukrajnai háború az EU tagországainak biztonságára, illetve hogyan tudnának segíteni a megtámadott országnak, elsősorban fegyverek szállításával és katonai kiképzéssel. Joseph Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vezetésével a védelmi miniszterek megtárgyalják egy kiképző misszió létrehozásának feltételeit is az ukrán katonák számára - mondta Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a találkozó előtt újságíróknak.

Borell szintén a tárgyalások előtt nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ukrajnai helyzet nem javul, ezért továbbra is nagy szükség van Ukrajna támogatására. Az uniós diplomata bízik abban, hogy a prágai találkozón a kiképzési misszió létrehozása zöld jelzést kaphat.

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter kijelentette: felajánlja kollégáinak, hogy a kiképző központot Szlovákia területén hozzák létre. Azt mondta, hogy Pozsony és Prága már egy éve javasolta ilyen kiképző misszió létrehozását.

Az informális tárgyalások Ukrajnával kapcsolatos részéhez videótelefonon keresztül Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is csatlakozik.

További napirendi pont az EU-beruházások hiányosságai a szervezet védelmi képességeinek növelésébe. Napirenden lesz az afrikai helyzet is - jegyezte meg újságírók előtt Jana Cernochová.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×