eur:
389.83
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Teljes letámadás: kanadai bevásárlókörúton a német kormány

Felettébb ritkaságszámba megy a német diplomáciában, hogy a kancellár és az alkancellár együtt utazik külföldre.

Olaf Scholz és Robert Habeck áll annak gazdasági szakemberekből álló, meglehetősen népes delegáció élén, amely Kanadában kezdett látogatást. A vizit nem titkolt célja a két ország közötti energetikai együttműködés, a hivatalos berlini megfogalmazás szerint energetikai partnerség kialakítása.

A zöld párti Robert Habeck nem véletlenül kíséri szociáldemokrata főnökét. Az energiaválság súlyosbodása ellenére Németországban rendkívül népszerű politikus ugyanis egy személyben gazdasági miniszter is, aki az energiaellátás biztosításáért felelős.

Kanada szerepe jelentősen felértékelődött az ukrajnai orosz háború óta. A ZDF közszolgálati televízió által idézett német külügyi források szerint ezt jelzi az is, hogy a német kancellár az észak-amerikai országot nem egy körút keretében keresi fel, hanem egyedüli célként. Ráadásul stabil és demokratikus, ahol - mint fogalmaznak - nem fenyeget a "Trump-veszély", mint nagy szomszédjánál.

Azaz több szempontból is ideális partner, a világ egyik legnagyobb földgáztermelője. Ebből kiindulva

a tárgyalások napirendjén a cseppfolyósított földgázbeszerzés szerepel, továbbá az úgynevezett zöld hidrogén kérdésköre.

Ez utóbbiban Kanada rendkívüli nagy potenciállal rendelkezik, különösen az ország atlanti partjainál fekvő Új-Fundland szigetén. Különböző tanulmányok szerint 2050-re zöld hidrogénből Kanada 25-35 millió tonna exportkapacitással rendelkezik majd.

A német kormány májusban fogadta el az ország "nemzeti hidrogénstratégiáját". Ennek célja, hogy a zöld hidrogént piacképessé tegyék, és lehetővé váljék ipari előállítása, szállítása és hasznosítása.

A kancellár szerint Németország arra törekszik, hogy a nyersanyagok, illetve energiaforrások feltárása terén szoros együttműködést építsen ki a világ második legnagyobb országával.

Kanada a különböző természeti kincsekben hasonlóan gazdag, mint Oroszország,

a különbség az, hogy egyidejűleg megbízható demokrácia is – fogalmazott Scholz, aki külön hangsúlyozta a hidrogéngazdaság kiépítése területén való együttműködést.

Az energetikai partnerség keretében a német fél arra törekszik, hogy megállapodást írjanak alá a zöld hidrogén előállításáról, illetve szállításáról. Továbbá tárgyalni kíván kanadai cseppfolyósított földgáz Németországba történő szállításáról, valamint olyan Kanadában meglévő ásványi anyagok, illetve nemesfémek kitermeléséről, mint a nikkel, a kobalt, a lítium és a grafit.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×