INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

alekszej navalnij

börtönbüntetés

oroszország

ellenzék

A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.

Megmarad az Alekszej Navalnijra kirótt börtönbüntetés

Infostart / MTI

Hiába fellebbezett az ellenzéki politikus, az orosz bíróság ezt elutasította és helybenhagyta a korábbi, csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén rá kiszabott kilencéves börtönbüntetést.

"A lefortovói bíróság március 22-i ítélete változatlan" - közölte a moszkvai városi bíróság egyik bírája, jelezve, hogy az ítélet azonnal hatályba lép.

Navalnijt egyebek között azzal vádolták, hogy több millió rubel adományt elsikkasztott korrupcióellenes szervezetei javára. Március 22-én első fokon kilenc évre ítélték, és ez magában foglalja a 2021 márciusában "csalás" miatt kiszabott büntetést is, amely egy 2014-es, a francia Yves Rocher céget érintő ügyben született.

Ügyvédei azonnal jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Alekszej Navalnij videokonferencián keresztül jelent meg a másodfokú ítélethirdetésen a Moszkvától 100 kilométerre fekvő Pokrov-telepről, ahol büntetésének első részét tölti. Az eljárás vége előtt azt mondta: "Megvetem az önök bíróságát, az önök rendszerét", és úgy vélte, hogy az eljárásnak semmi értelme.

Navalnijt 2021 januárjában tartóztatták le, amikor visszatért Berlinből, ahol több hónapig lábadozott egy mérgezésből, amelyért Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja felelősnek. Az államfő kategorikusan cáfolta ezt, az ügyben nem indult vizsgálat.

Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018