eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
KABUL, AFGHANISTAN - MAY 1: People get security checked at the entrance of Alaaddin Mosque ahead of Eid al-Fitr prayers marking the end of the fasting month of Ramadan, in Kabul, Afghanistan on May 1, 2022. Peoples interest in the Eid prayer has decreased due to the bomb attacks, especially targeting the mosques, that have increased recently in the country. (Photo by Bilal Gßler/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Bilal Gßler/Anadolu Agency via Getty Images

Nem kaphatnak jogosítványt nők egy afgán városban

Nem is tanulhatnak vezetni a nők Herátban.

Megtiltották a tálibok az északnyugat-afganisztáni Herátban működő autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, illetve a helyi hatóságok jogosítványokat sem állíthatnak ki nőknek - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva.

Dzsanaga Acsakzai, az autósiskolák működését is felügyelő heráti közlekedésfelügyelet vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy bár a tálibok megtiltották a jogosítványok további kiállítását, nem adtak utasításokat a városban autót vezető nőkkel kapcsolatban.

"A tálibok biztosak akarnak lenni abban, hogy a nők következő generációja már nem rendelkezik anyáik jogaival" - fogalmazott a sajtónak egy női oktató, hozzátéve, hogy a rendelkezés értelmében többé nem taníthatnak nőket vezetni.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy biztonságosabb, ha a nő maga vezet, mintha férfiakkal kénytelen együtt utazni.

Jóllehet Afganisztán konzervatív muszlim társadalom, a nagyobb városokban sok nő vezet autót, beleértve a helyi mércével modernnek számító Herátot is.

Az AFP emlékeztet arra, hogy tavaly augusztusi hatalomra kerülésük óta a tálibok rendszerint tartózkodnak írásba adni utasításaikat, s a tartományi hatóságokra bízzák a rendelkezések közzétételét.

Hatalomátvételük után a radikálisok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik. Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik. 1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×