INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

ukrajna

kínzás

bucsa

kijev

háború

oroszország

Ukrán közlés: Ismét megkínzott emberek holttestét találták meg Bucsában

Infostart

Az ukrán rendőrség szombaton közölte, hogy három polgári személy holttestét találták meg a Kijevtől északra fekvő Bucsában, az áldozatok kezét összekötözték. A maradványokon több golyó okozta seb volt látható, amiből a rendőrség arra következtetett, hogy megkínozták őket.

Kijevi közlés szerint eddig több mint ezer holttestet találtak Bucsában és a környékén. Az ukrán hatóságok szerint szisztematikus visszaélés történt a főváros sikertelen elfoglalási kísérlete során a Bucsát több hétig megszállva tartó orosz erők részéről. Moszkva elutasítja a vádat.

A YouTube videomegosztó portálon közzétett felvételen Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök azt mondta, hogy a férfiak végtagjain látható, golyó ütötte sebekből látszik, hogy megkínozták őket. Hozzátette: "mindegyik férfit fülön lőtték".

A videóban fotókat is mutattak, amelyeken állítólag egy sír és a véres holttestek láthatók, akiknek kitakarták az arcát.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére, a brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíttetni a hírt.

Nyebitov elmondása szerint a férfiak sírjára Mirotszke falu közelében találtak rá, közel a korábbi orosz állásokhoz. A férfiak kezét összekötözték, a szemüket bekötötték, volt, akinek ki volt peckelve a szája. A ruhájuk alapján civilek voltak. A személyazonosságukat nem tudták megállapítani, mert a kínzás következtésben felismerhetetlenné vált az arcuk.

Nyebitov szerint az orvosszakértői laboratóriumok jelenleg 1202 polgári személy holttestét vizsgálják, akiket feltehetően az orosz megszállók öltek meg Kijev megyében.

A Reuters brit hírügynökség nem tudta ellenőrizni a Bucsában meghaltak számát, sem a haláluk körülményeit.

Moszkva elutasítja Ukrajna és a nyugati országok háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádjait, és tagadja, hogy polgári személyek ellen támadna a szomszédos ország "demilitarizálása" céljából indított, általa "különleges hadműveletnek" nevezett háború során.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018