eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája beadás előtt a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A 6 hónap és 6 év közötti gyerekek vakcinájához kért engedélyt a Moderna

Beadták a kérelmet az Egyesült Államok után Európában is.

A Moderna gyógyszergyár csütörtökön közölte, hogy felkérte az Amerikai Gyógyszerügynökséget (FDA), hogy engedélyezzék a 6 év alatti gyermekek számára készült Covid-19 elleni oltóanyagot, amellyel ez lesz az első oltás a koronavírus ellen 5 éven aluliak számára.

A Pfizer-BioNTech oltását 5 éves és idősebb gyermekeknek lehet beadni. A 2-4 éves gyerekeknél végzett vizsgálati eredményeik gyengébb immunválaszt mutattak, mint a felnőtteknél, ezért a vizsgálatot ki kellett terjeszteniük egy harmadik adag tesztelésére. A Pfizer korábbi bejelentése szerint az adatok áprilisban érkeznek.

A Moderna márciusban tette közzé a kísérleti adatokat, amelyek tanúsága szerint a vakcinája biztonságos, és hasonló immunválaszt váltott ki kisgyermekeknél, mint a felnőtteknél. A vizsgált mintákban jellemzően már az oltást jobban elkerülő koronavírus omikron változata volt jelen. A gyógyszergyártó szerint két adag körülbelül 37 százalékban volt hatékony a fertőzések megelőzésében a 2-5 éves gyermekeknél, és 51 százalékos hatékonyságú a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeknél.

A Moderna azonban nem állt meg az amerikai kérelemnél, hanem az Európai Gyógyszerügynökségnél is kopogtatott - szúrta ki a hvg.hu, idézve, hogy a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát vizsgáló, a 6 hónapos és 12 éves közötti gyerekek körében végzett, úgynevezett KidCOVE kutatás második fázisának időközi értékelése pozitív eredményeket hozott. Erre alapozva az EMA-hoz is benyújtotta a gyógyszergyár a kérelmet, célja az érintett korosztály védelme a súlyos szövődményektől.

A Moderna jelenleg vizsgálja az idősebb gyerekkorcsoportok emlékeztető oltását, és klinikai vizsgálatot indít a 6 hónapos és 6 éves kor közötti gyerekek emlékeztető oltásának értékelésére is. A vállalat kétféle emlékeztető oltást vizsgál: az eredeti mRNA-1273 vakcinát és a mRNA-1273.214 jelű, kétkomponensű (bivalens) vakcinajelöltet, amely egyszerre tartalmazza az eredeti wuhani és az omikronspecifikus mRNS-t.

A Reuters az amerikai kérelemmel kapcsolatban megjegyezte: nem tudni, hogy hány amerikai szülő akarja beoltani ilyen fiatal gyermekét, tekintve, hogy az 5–11 éves korcsoportba tartozó egyesült államokbeli gyermekek mindössze 28 százaléka részesült teljes oltásban, valamint hogy a Covid-19 betegség gyakran enyhébb lefolyású a gyermekeknél, mint a felnőtteknél.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×