eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

12 ezer ember számára épülhet lebegő város Dél-Koreában

Az ENSZ támogatásával valósulhat meg a három, áradás- és viharálló platformon elképzelt város.

Busan partvidékén épül majd meg a város, amely tesztprojektként születik meg: az Oceanix, a város fejlesztője szerint az erős viharoknak is ellenáll majd a városka, melynek alapjai úgy emelkedhetnek majd, ahogyan a vízszint teszi, írja az NBC News.

A terveket kedden mutatták be az ENSZ előtt, ezek szerint az egyik platform lakhatási célokat szolgál, a másik iskolákhoz és színházakhoz hasonlatos közintézményeknek ad majd otthont, a harmadikon pedig a lebegő városokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztésnek adnak teret. Az összes platformot hidak kötik majd össze egymással, valamint a szárazfölddel is. Az óceánmederhez pilonok rögzítik a várost.

Két év alatt épülhet meg a városka

A platformokat egy Biorock nevű, a betonnál keményebb mészkővel vonnák be. A legfeljebb ötemeletes épületek könnyű, fenntartható anyagokból, például fából és bambuszból készülnének a tervek szerint. A három szigeten

nem közlekednek hagyományos autók vagy vonatok,

a lakosok és a látogatók kerékpárral vagy gyalogosan járhatják be azokat.

Az Oceanix magánbefektetőket kért fel a projekt finanszírozására, amelynek becsült költsége négyzetméterenként 10 ezer dollár, azaz nagyjából 3,5 millió forint. A 15,5 hektáros területre vetítve ez körülbelül 627 millió dollárt, azaz 223 milliárd forintot tesz ki. Az építkezés várhatóan két évet vesz igénybe: a platformokat a szárazföldön szerelik össze, majd a vízre vontatják azokat.

Nem csak üres fecsegés: hamarosan valóság lesz

Az Oceanix egy 2019-es ENSZ kerekasztal-beszélgetésen javasolta az úszó város koncepcióját, Busan pedig novemberben vállalta, hogy otthont ad neki.

"Az ehhez hasonló találkozók nem csak üres szócséplést jelentenek. Három évvel ezelőtt, az első kerekasztal-beszélgetésünkön mindenki azon tűnődött, mikor látogathat el egy úszó városba, mikor láthatja annak forradalmi építészetét, mikor tapasztalhatja meg a hulladékmentes környezetet, mikor kóstolhatja meg a saját termesztésű termékeket, és mikor élvezheti a természettel való fenntartható együttélés új módját. Most már megvan a válasz. A tervek készen állnak" - mondta Maimunah Mohd Sharif, az ENSZ Emberi Települések Programjának ügyvezető igazgatója kedden.

Bővíthető a projekt

Bjarke Ingels, a projekt vezető építésze szerint a városhoz később újabb platformokat lehet majd csatlakoztatni.

"Úgy képzeljük, a város ez egyfajta lebegő új szomszédság magja lehet, amely idővel tovább nőhet" - mondta.

A tervek szerint a városban élelmiszert termesztenének, napenergiát állítanának elő, valamint friss vizet gyűjtenének és szűrnének.

A platformok aljába épített ketrecekből fésűkagylót vagy moszatot lehetne kifogni. Ha a fejlesztés sikeres lesz, hasonló platformokat máshol, például a Maldív-szigeteken, Dubajban, Monacóban, Lagosban, Rio de Janeiróban, Miamiban vagy New Yorkban is építhetnek.

"Az első prototípus mindig drágább, mert nincs mögötte a méretarány. Hosszú távon úgy véljük, hogy ezek a platformok skálázhatókká válnak, és nagyon életképesek lehetnek az egész világon" - mondta Gaetano Crupi, a Prime Movers Lab egyik partnere, a projekt egyik befektetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×