eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az orosz hadsereg által szervezett sajtótúra során készített kép az orosz támadásban megsemmisült mariupoli Dráma Színház maradványairól 2022. április 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Lehetetlen a pénteki kiürítés Mariupolban - is

Az evakuálásra várókhoz fordulok: kérem, legyenek türelemmel, tartsanak ki! - üzente az ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon.

Ukrajnában pénteken nem lehet civil evakuációs folyosókat szervezni - közölte Irina Verescscsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, aki túl "veszélyesnek" ítélte a helyzetet az utakon.

A politikus a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta: "az útvonalainkat fenyegető veszély miatt ma nem lesznek humanitárius folyosók. Az evakuálásra várókhoz fordulok: kérem, legyenek türelemmel, tartsanak ki!".

Csütörtökön három, az ostromlott Mariupol kikötőjéből evakuáltakat szállító busz érkezett a délkeleti nagyvárosba, Zaporizzsjába - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A buszokon nők és gyerekek voltak, akiket az orosz ellenőrzés alatt álló területen keresztül szállítottak, miután megnyitották a humanitárius folyosót az evakuáláshoz, miután több napig nem lehetett használni a harcok miatt.

Verescsuk, aki jelen volt a buszok érkezésénél, elmondta, hogy a logisztikai nehézségek miatt a vártnál kevesebb embert evakuáltak.

"Csak 79 ember tudott kijutni"

- mondta, hozzátéve, hogy sok embert kiraboltak az oroszok.

A közlés szerint csütörtök reggel négy civil evakuációs busznak sikerült elhagynia Mariupolt, de nem világos, hogy a délután érkezett buszok részei voltak-e ennek a konvojnak - az ostromlott kikötőből Zaporizzsja felé vezető 200 kilométeres út a számos ellenőrzőpont miatt néha több napig is eltarthat.

Kijev és Moszkva az orosz offenzíva február 24-i kezdete óta rendszeresen vádolja egymást az evakuálások meghiúsításával.

Harcok

Oroszország a héten fokozta támadásait Kelet-Ukrajnában, és más célpontokra, köztük Kijevre és a nyugati Lvivre is csapást mért. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők a teljes keleti frontvonal mentén fokozták a támadásokat, és támadást próbálnak indítani az északkeleti Harkiv térségében is.

A brit katonai hírszerzés szintén heves harcokról számolt be keleten, ahol az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni, de azt mondták, hogy a háború elején elszenvedett veszteségek miatt küszködnek, és meghibásodott eszközöket küldenek vissza Oroszországba javításra.

A Reuters szerint az ostrom alatt Mariupolba érkező újságírók holttestekkel teleszórt utcákat találtak, szinte minden épületet leromboltak, a lakosok pedig pincékben kuporogtak, és csak azért merészkedtek ki, hogy ételt főzzenek vagy eltemessék a halottakat.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök dönthet a városban rekedt 100 000 civil sorsáról.

"Egyetlen dologra van szükség. A civil lakosság azonnali és teljes evakuálására. Még mintegy 100 ezer ember van Mariupolban"

- mondta Bojcsenko a hírügynökségnek.

Oroszország azt állítja, hogy humanitárius evakuálás keretében 140 ezer civilt szállítottak el Mariupolból. Ukrajna szerint egyeseket erőszakkal deportáltak, ami háborús bűncselekménynek minősül.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×