eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
A háború miatt Ukrajnából elmenekült nő az ellenőrzés után elteszi útlevelét a Máramarossziget-Aknaszlatina határátkelő román oldalán 2022. március 5-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Változtatott a határátlépés szabályain Ukrajna

Ismét csak útlevéllel lehet elhagyni az országot - bizonyos kivételekkel.

Ukrajnában ismét érvénybe lépett az a norma, amely szerint külföldre történő utazás során csak útlevéllel lehet átlépni az országhatárt. Bizonyos esetekben azonban maradnak a könnyítések – fejtette ki Andrij Demcsenko, az állami határőrség szóvivője. A kiszo.net tudósítása szerint elmondta: az 57-es számú kormányrendelet meghatározza a határátlépésre jogosító okmányok listáját. Az ukrán állampolgárok úgynevezett belső útlevele (vagyis a személyi igazolvány) nem szerepel ezen a listán.

Emlékeztetett, hogy a háború elején, amikor ezrek menekültek és humanitárius katasztrófa volt, az állami határőrség az Európai Unióval együttműködve úgy döntött, hogy engedélyezi az állampolgároknak a belső útlevelek vagy egyéb dokumentumok felmutatásával történő határátkelést. Mostantól viszont Ukrajna állampolgárai – bizonyos esetek kivételével – csak érvényes útlevél felmutatásával hagyhatják el az országot.

Ilyen kivételek:

  • A gyerekek akár útlevél, akár születési anyakönyvi kivonat alapján is átléphetik a határt egy múlt havi kormányhatározat szerint – ez a rendelkezés továbbra is megmarad.
  • A nagykorú ukránok közül főként azok mehetnek útlevél nélkül, akik az aktív harci területekről menekültek el vagy fogyatékkal élőket kísérnek. Az ilyen esetek elbírálása azonban közvetlenül a határátkelőn történik.
  • Ugyanakkor érvényben maradnak a háború előtt más országokkal kötött megállapodások, például a személyi igazolvánnyal történő beutazás lehetősége Törökország területére (jelenleg azonban nincsenek közvetlen járatok oda).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×