INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

ukrajna

útlevél

háború

oroszország

A háború miatt Ukrajnából elmenekült nő az ellenőrzés után elteszi útlevelét a Máramarossziget-Aknaszlatina határátkelő román oldalán 2022. március 5-én.

Változtatott a határátlépés szabályain Ukrajna

Infostart

Ismét csak útlevéllel lehet elhagyni az országot - bizonyos kivételekkel.

Ukrajnában ismét érvénybe lépett az a norma, amely szerint külföldre történő utazás során csak útlevéllel lehet átlépni az országhatárt. Bizonyos esetekben azonban maradnak a könnyítések – fejtette ki Andrij Demcsenko, az állami határőrség szóvivője. A kiszo.net tudósítása szerint elmondta: az 57-es számú kormányrendelet meghatározza a határátlépésre jogosító okmányok listáját. Az ukrán állampolgárok úgynevezett belső útlevele (vagyis a személyi igazolvány) nem szerepel ezen a listán.

Emlékeztetett, hogy a háború elején, amikor ezrek menekültek és humanitárius katasztrófa volt, az állami határőrség az Európai Unióval együttműködve úgy döntött, hogy engedélyezi az állampolgároknak a belső útlevelek vagy egyéb dokumentumok felmutatásával történő határátkelést. Mostantól viszont Ukrajna állampolgárai – bizonyos esetek kivételével – csak érvényes útlevél felmutatásával hagyhatják el az országot.

Ilyen kivételek:

  • A gyerekek akár útlevél, akár születési anyakönyvi kivonat alapján is átléphetik a határt egy múlt havi kormányhatározat szerint – ez a rendelkezés továbbra is megmarad.
  • A nagykorú ukránok közül főként azok mehetnek útlevél nélkül, akik az aktív harci területekről menekültek el vagy fogyatékkal élőket kísérnek. Az ilyen esetek elbírálása azonban közvetlenül a határátkelőn történik.
  • Ugyanakkor érvényben maradnak a háború előtt más országokkal kötött megállapodások, például a személyi igazolvánnyal történő beutazás lehetősége Törökország területére (jelenleg azonban nincsenek közvetlen járatok oda).

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018