eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay.com

Uniós szintűvé szőhetik az arcfelismerő rendszerek adatbázisait

Az Európai Unió rendőrségi adatbázisait tervezik átjárhatóvá tenni.

A világ legnagyobb arcfelismerő rendszere jöhet létre az Európai Unióban, ha az Európai Bizottság elfogadja a Prüm II. rendőrségi arcképadatbázis automatikus adatcseréjével kapcsolatos javaslatot – írta a Wired cikke alapján az Index. A tavaly decemberben benyújtott javaslat a tagországok arcképadatbázisait tenné kölcsönösen kereshetővé, hogy hatékonyabbá tegye a bűnüldöző szervek munkáját.

Az összeállítás szerint azonban van gond az arcfelismeréses adatbázisokkal: nem elég megbízhatóak, jó pár tévedésből bekerült fotó van bennük, így aztán a valós idejű felhasználásuk mindenképp megkérdőjelezhető, de más gond is lehet.

A Prüm II. úgy kerülné meg a problémákat, hogy utólagos azonosításra használnák, nem pedig élőben például egy gyanútlan járókelő leteperése előtt. Ugyanúgy összevetnék azonban CCTV-felvételekkel, közösségi médiában megjelent vagy mobilon talált fotókkal. Az élő arcfelismerő rendszerrel ellentétben itt valószínűleg 10 vagy akár 100 találatot adhat a rendszer, és mindenképpen embernek kellene döntenie az eredményről.

A Prüm első változatában 2005-ben hét európai ország – Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Spanyolország – kapcsolta össze adatbázisait a nemzetközi bűnözés elleni küzdelem jegyében. A különböző országok rendőrségei így ujjlenyomatokat, DNS-adatokat vagy járműtulajdonosok adatait oszthatták meg egymással.

Bővítéskor az adatbázisba mindenki betehetné a saját arcképadatbázisát.

2021 áprilisi adatok szerint Magyarországnak igencsak sok ilyen képe van: 30 millió darab. Franciaország 6 millió, Németország 5,5 millió, Olaszország 17 millió fotóval rendelkezik, amelyekben gyanúsítottak, menedékkérők vagy azonosítatlan holttestek is szerepelhetnek, és minden országban különböző forrásokból származnak.

Ezek azonban nem mindig pontosak:

  • 2021 júliusában például a holland rendőrség 218 ezer olyan fényképet törölt, amelyet tévesen vett fel az arcfelismerő adatbázisába.
  • Az Egyesült Királyságban több mint ezer fekete fiatal férfi képét távolították el egy „bandaadatbázisból” 2021 februárjában.
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×