eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács által közreadott felvétel a mariupoli színház orosz bombatámadásban megrongálódott épületéről 2022. március 16-án. A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak a színházban a támadás idején. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált.
Nyitókép: MTI/AP/Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács

Európa nagyon készül, de az oroszok is - a háború hírei szombaton

Tengerészek vesztegelnek ukrán vizeken, az Egyesült Államok bizonyos eszközöket nem enged az oroszoknak eladni.

2022.04.09. 20:56

Páncélosok indulnak

Nagy-Britannia páncélozott járműveket és hajók elleni rakétákat szállít Ukrajnának - közölte szombati kijevi tárgyalásain Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A Downing Street szombat esti beszámolója szerint Johnson közölte Zelenszkijjel, hogy a brit kormány 120 páncélozott katonai járművet szállít Ukrajnának, emellett hajók ellen bevethető rakétarendszereket is átad az ukrán fegyveres erőknek. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint ezeket a fegyvereket az előző nap bejelentett, 100 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányon túl, annak kiegészítéseként adja Nagy-Britannia Ukrajnának. (MTI)

2022.04.09. 20:55

10,1 milliárd eurót gyűjtött össze a Stand Up for Ukraine kezdeményezés

Az összegről Ursula von der Leyen, az EB elnöke tett bejelentést Varsóban.

2022.04.09. 20:54

Tiltás - A YouTube most nagyon felidegesítette Moszkvát

Megtorlásokat helyezett kilátásba Oroszország a Duma lekapcsolása után.

2022.04.09. 19:09

Boris Johnson egyszer csak betoppant Kijevbe

Előzetesen semmit nem lehetett tudni a látogatásról.

2022.04.09. 19:00

Václav Klaus "Európa egyetlen hiteles politikusának" nevezte Orbán Viktort

A nyugati világ szempontjából fontos győzelemként értékelte Orbán Viktor sikerét április 3-án.

2022.04.09. 18:17

Nem mennek haza a festmények

A Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató, egyedülálló párizsi tárlat után két kiállított festmény Franciaországban marad az ukrajnai háború miatt - jelentette be szombaton a francia kulturális tárca. Az egyik festmény "addig marad Franciaországban, amíg a tulajdonosa, egy orosz oligarcha, vagyonára érvényesek (az uniós) befagyasztási intézkedések" - olvasható a közleményben, amely nem nevezte meg a tulajdonost. Az AFP francia hírügynökség úgy értesült, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló Petr Avenről van szó. Az alkotás pedig P. P. Koncsalovszkij orosz festőművész egyik önarcképe. A másik, Margarita Morozova portréja, amelyet Valentyin Szerov orosz festő készített, az Ukrajnában található dnyiprói Szépművészeti Múzeum tulajdona. Ez a mű a közlemény szerint az ukrajnai hatóságok kérésére marad Franciaországban "addig, amíg az ország helyzete nem teszi lehetővé a biztonságos hazaszállítást". Egy harmadik alkotás visszatartásának kérdését is vizsgálják a francia hatóságok, miután "olyan másik oligarchához köthető magánalapítvány tulajdonában van, aki a közelmúltban került fel a szankciós intézkedésekkel sújtott személyiségek listájára". Az AFP hírügynökség szerint a Magma magánalapitványról szó, amely Vjacseszlav Kantoré. A párizsi Louis Vuitton Alapítvány művészeti múzeumának a Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató kiállítása vasárnap ért véget. A több orosz múzeum közt szétosztott gyűjteményben, mely először volt látható Oroszországon kívül, ráadásul egyesítve, a francia modern művészet emblematikus művei mellett az orosz avantgárd jelentős művészei, köztük Malevics és Szerov alkotásai is szerepeltek. A 200 művet bemutató kiállítás az eredeti tervek szerint február 22-ig tartott volna nyitva, de a tárlatot április 3-ig meghosszabbították. (MTI)

2022.04.09. 17:57

Banki pénzjuttatás Ukrajnának

Négymilliárd eurós programot jelentett be az ukrajnai háborús menekülteket befogadó uniós tagállamok támogatására és az alapvető szociális infrastruktúra fejlesztésére az Európai Beruházási Bank (EBB) a Kiállás Ukrajna mellett elnevezésű, szombaton Varsóban megrendezett globális adománygyűjtő rendezvényen. Az EBB szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2022-re és 2023-ra ígért program - amelyet az igazgatótanácsnak még jóvá kell hagynia - a menekülteknek közszolgáltatásokat nyújtó kulcsfontosságú szociális infrastruktúrák fejlesztését szolgálja, beleértve a lakhatást, az iskolákat, a kórházakat és az óvodákat. A pénzügyi támogatás mellett tanácsadással is segítenek, ezen belül ingyenes technikai segítségnyújtással támogatják az uniós tagállamok helyi hatóságait, hogy gyorsan felmérhessék a helyi szükségleteket, és megtervezhessék, rangsorolhassák, valamint előkészíthessék a beruházásokat - írták. Hozzátették: a bank igazgatótanácsa március 22-én hagyta jóvá az Ukrajnának biztosított szolidaritási csomagját, 668 millió eurót már át is utaltak az ukrán kormánynak sürgős likviditási szükségleteinek fedezésére. Az EBB emellett törekszik arra, hogy további finanszírozást nyújtson, lehetővé téve, hogy az ukrán kormány fenntarthassa az alapvető közszolgáltatásokat. Az Európai Bizottsággal együtt Ukrajnának létrehozott szolidaritási csomag részeként biztosított forrásokat a közlekedés, az energia, a városfejlesztés és a digitális projektek támogatására irányozzák elő - ismertették. Kitértek arra is: a bank továbbra is keresi a lehetőségeket arra, hogy az Európai Bizottsággal együtt támogassa Ukrajnát és az ukrajnai menekülteket, különösen a közelmúltban elindult InvestEU program "szociális beruházás és készségfejlesztés" elemének részeként. A Kiállás Ukrajna mellett rendezvényt az Európai Bizottság, Kanada kormánya és a Global Citizen nevű nemzetközi civil szervezet hívta össze az ukrajnai menekültek és az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek támogatására. Az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében eddig több mint 6,5 millióan kényszerültek az országon belül lakóhelyük elhagyására, és 3,8 millióan menekültek el az országból - olvasható a közleményben. (MTI)

2022.04.09. 17:48

Átmenetileg leáll a nagykanizsai Tungsram

A Covid-válságot csak súlyosbította az ukrajnai háborús helyzet.

2022.04.09. 14:12

"Úgy tűnik" - Ursula von der Leyen orosz háborús bűnökről beszélt

Vonaton távozott Ukrajnából az Európai Bizottság elnöke.

2022.04.09. 14:11

Orosz közlés

Az orosz haderő megsemmisített egy lőszerraktárt, egy MiG-29 típusú harci gépet és egy Mi-8-as helikoptert a közép-ukrajnai Poltava régió Mirhorod városa melletti légitámaszponton - jelentette szombaton az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő közlése szerint a Dnyipro megyei Novomoszkivszk közelében lévő nagy lőszerraktárt is megsemmisítették. Összesen 85 ukrajnai katonai célpontot semmisítettek meg az előző nap: a lőszerraktárakon kívül egyebek között két parancsnoki hadállást, három rakétavetőt és négy tüzérségi ágyút. A "hadművelet" február 24-i kezdete óta pedig 650 légijárművet, és több mint kétezer harckocsit illetve páncélozott járművet. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy ezeket az adatokat nem lehet más forrásból ellenőrizni. Dmitro Lunin poltavai kormányzó pedig arról számolt be a közösségi médiában, hogy a mirhorodi légitámaszpontot érő orosz támadás jelentős anyagi kárt okozott, és két ember megsebesült. Egyéb részletet nem közölt. (MTI)

2022.04.09. 13:36

Energiabiztonság - Bejelentést tett Szijjártó Péter

Az MVM és a Gazprom leányvállalata közötti szerződést érinti a közlést. És minden magyart.

2022.04.09. 13:28

Orbán Viktor elítéli a bucsai tömegmészárlást

A szombati megnyilatkozás és újbóli kiállás egyben válasz a lengyel kormánypárt elnökének, aki szerint ez nem így van.

2022.04.09. 12:44

Helyzet a szánkósoknál

Oroszország megőrizte tagságát a Nemzetközi Szánkó Szövetségben (FIL), amelyből az ország ukrajnai háborúja miatt akarták sokan kizárni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erre vonatkozó ajánlása alapján. A FIL pénteki rendkívüli kongresszusán az eltávolításhoz kétharmados többség kellett volna, de csak kevesebb mint a küldöttek fele kívánta a FIL keretein kívül látni az orosz szánkósokat és szövetségüket. A voksolás előtt a FIL választott bírósága hatályon kívül helyezte a nemzetközi szövetség vezetésének határozatát, s helyt adott a moszkvai fellebbezésnek, amelyet Oroszország - húsz nappal a szankció kiszabása után - a felfüggesztése miatt nyújtott be a független szakértőkből álló jogi testületnek. "Az Orosz Szánkós Föderáció megtartotta tagságát a nemzetközi szövetségben. Nem volt elég szavazat a kizáráshoz, s minden jogosultságunkat megtartottuk, sportolóink nemzetközi versenyeken indulhatnak, Oroszország pedig nemzetközi viadalokat rendezhet" - nyilatkozta a TASZSZ-nak Natalija Gart, az orosz szövetség elnöke, akit amúgy kizártak a FIL végrehajtó bizottságának tagjai közül. Ez ellen is keresetet indítanak a FIL illetékes testületénél - jelentette be. (MTI)

2022.04.09. 12:16

Számok a BOK-ból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 520 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 145 fő töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-vel. Azt írták, a 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket - tették hozzá. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben. (MTI)

2022.04.09. 12:06

Újabb tömegsírokra bukkantak Kijev közelében

Összesen 132 holttest került elő eddig.

2022.04.09. 11:07

Megint tízezren jöttek

Magyarországra pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 5236 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4674-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából indultak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel. Az Ukrajnából érkezők közül a rendőrség 972 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. A végleges okmányok beszerzéséhez nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes hivatalát - tájékoztatott az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy pénteken 613 menekültet fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Hozzátették: a Budapestre vonattal az érkezők között 267 gyermek volt. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 49 ember, köztük 22 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tették hozzá. Közölték azt is, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.04.09. 11:01

Németek a föld alatt

Németországban az ukrajnai háború miatt a hatóságok elkezdték megerősíteni az óvóhelyeket és vésztartalékokat képeznek - jelentette szombaton a Welt am Sonntag című lap a szövetségi belügyminisztert idézve. Azután, hogy a német fegyveres erők évtizedeken át folyamatosan zsugorodtak, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a berlini kormány jelentős irányváltást határozott el, és ezzel összefüggésben Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy százmilliárd euróval növelik a védelmi kiadásokat. A védelmi politika megváltoztatása keretében modernizálják az óvóhelyhálózatot, és a polgári védelemre is többet költenek - közölte a lappal Nancy Faeser belügyminiszter. "Most 599 (használható) óvóhely van az országban, és azt vizsgáljuk, hogy hányat lehet még használhatóvá tenni. Mindenesetre megállítottuk azt a korábbi tendenciát, hogy ezeket apránként felszámolták" - mondta a miniszter. A meglévő bunkerek megtartása mellet tanulmányozzák, hogy a föld alatti parkolókat, metróállomásokat és bizonyos épület-pinceszinteket hogy lehet alkalmassá tenni óvóhelynek. Ezenkívül a szövetségi kormány 88 millió eurót adott a tartományoknak új légoltalmi szirénák telepítésére, mert országos lefedettségük még nagyon messze van; egészségügyi felszerelésekből, gyógyszerekből és védőruházatból pedig vésztartalékot képeznek - tette hozzá Faeser. (MTI)

2022.04.09. 11:00

Veszteglő hajósok

Az ukrajnai háború miatt mintegy ezer tengerész vesztegel kereskedelmi hajókon az ukrán vizeken, és helyzetük egyre tarthatatlanabb, mert vészesen fogy a tartalékuk élelemből, ivóvízből, üzemanyagból és egyéb alapvető szükségleti cikkekből - figyelmeztettek pénteken este ENSZ-szervezetek. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös közleményben azzal a kéréssel fordult a nemzetközi vöröskereszthez, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezethez és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságához (UNHCR), hogy segítsenek utánpótlást eljuttatni a 86 hajóra. Az orosz hadsereg és a kelet-ukrajnai szakadárok által hevesen ostromlott Mariupolnál horgonyzó hajók legénysége különösen veszélyben van - írták. A tengerészek, illetve a kereskedelmi hajók távozási lehetősége érdekében folyamatban van egy humanitárius tengeri folyosó kialakítása a Fekete- és az Azovi-tengeren, "de ezt nagyban hátráltatják biztonsági kockázatok" - tették hozzá. (MTI)

2022.04.09. 10:29

Ukrán háború: megint bajban van a turizmus

Sorban mondják le az európai foglalásaikat a turisták az orosz-ukrán háború miatt: az ágazat két éven belül a második komoly válságot éli meg.

2022.04.09. 10:20

Pentagon: Harkivnál gyűlnek az oroszok

Több ezer katonát vezényelt az orosz haderő az észak-kelet Ukrajnában található Harkiv közelébe - tudatta helyi idő szerint péntek éjjel az amerikai védelmi minisztérium.

2022.04.09. 10:11

Belekezdett az Egyesült Államok Oroszország "kiéheztetésébe"

Több termék exportját megtiltotta Washington Moszkva és Minszk felé.

2022.04.09. 10:00

„Az oroszok őrültek, és segíteni kell a menekülteket” - Miloš Zeman cseh köztársasági elnök véleménye

Közben Eduard Heger szlovák miniszterelnök felajánlotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy szakértői csoportot küld a „gaztettek” kivizsgálására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×