eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

A britek megszavazták: otthon is bevehető az abortusztabletta

Eddig ez csak a Covid-járvány miatti kiskapu volt.

A brit képviselőház szerdán megszavazta, hogy a jövőben is fennmaradjon egy eredetileg a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedés, amely lehetővé tette, hogy a nők bevegyék az abortusztabletta mindkét adagját anélkül, hogy felkeresnének egy klinikát - írta honlapján a CNA katolikus hírügynökség.

A döntést 215-en támogatták és 188-an ellenezték a londoni alsóházban.

A módosítást eredetileg a konzervatív párt egyik tagja, Liz Sugg szorgalmazta. Az intézkedés hatálya március 30-án járt volta le, de a brit kormány a múlt hónapban úgy döntött, hogy Anglia területén augusztus 30-ig meghosszabbítja az abortusztabletták otthoni beszedésének engedélyezését. Ezt követte a jelenlegi voksolás a módosítás állandóvá tételéről.

A módosítás ellenzői hangsúlyozták, hogy a személyes orvosi találkozónak fontos biztonsági szerepe van, amely nélkül a nők fokozott kockázatnak vannak kitéve az otthoni művi vetélés során.

Catherine Robinson, a Right to Life UK nevű jogvédő szervezet szóvivője kiemelte: az intézkedéssel megnő a súlyos komplikációk, valamint az engedélyezett időponton túli abortuszok veszélye. Rámutatott: jelenleg képtelenség ellenőrizni, hogy a tablettát valóban az a személy veszi be, akinek kellene, és a megfelelő határidőn belül.

A gyógyszeres abortusz kétlépcsős folyamat, amely mifepriszton és mizoprosztol bevételéből áll. A törvény korábban is lehetővé tette, hogy a nők otthon vegyék be a második, a vetélést megindító tablettát, azonban az elsőt kórházban, személyes konzultációt követően alkalmazhatták csak.

2020 márciusában, a koronavírus-járvány kezdetén az egészségügyi minisztérium bejelentette: lehetővé teszi mindkét tabletta otthoni bevételét a terhesség első tíz hetében. A módosítás értelmében a nők telefonos vagy online konzultáció után, a kórház felkeresése nélkül is hozzáférhettek a gyógyszerekhez. A lehetőség eredetileg két évig vagy a járványhelyzet végéig élt volna.

Egészségügyi források szerint az intézkedés növelte a sürgősségi esetek számát, és fokozta a mentőszolgálatok leterheltségét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×