eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: Pixabay

Felmentették a Bibliából idéző finn exminisztert

Huszonnyolc oldalas bírósági határozat született Paivi Rasanen finn belügyminiszter perében.

Minden vádpont alól felmentette szerdán a finn bíróság Paivi Rasanen volt finn belügyminisztert, aki a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak - jelentette csütörtökön a Catholic News Agency című katolikus hírügynökség.

Huszonnyolc oldalas határozatában a bíróság kimondta: "nem a bíróság dolga a bibliát magyarázni". Hangsúlyozta a szólásszabadság jogát és leszögezte egyebek között, hogy a megvádolt politikus csakis "a család fogalmát, valamint a férfi és a nő közötti házasságot akarta megvédeni". Ha ezt bárki sértőnek találja, "nyomós társadalmi indok kell ahhoz, hogy egy személy szólásszabadságát korlátozzák" - fogalmazott a határozat.

Az eljárás költségeit - több, mint 60 ezer eurót a finn állam köteles kifizetni.

Rasanen az ítélethirdetés után "mély megkönnyebbülésének" adott hangot, s kifejezte reményét, hogy a verdikt után másnak nem kell keresztülmennie hasonló eljáráson.

Az államügyészségnek hét napja van fellebbezés benyújtására.

A hívő keresztény Rasanen ellen 2020-ban emeltek vádat, a közlemény szerint a 62 éves volt belügyminiszter a bibliai idézeteivel "megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát". Rasanen a maga részéről azzal érvelt, hogy ő csupán a Bibliából vett idézetet osztott meg a Twitteren,

a pert pedig "a vallásszabadság próbájának" nevezte.

A volt politikus (aki 2004-től 2015-ig a kereszténydemokrata párt elnöke is volt) a finn lutheránus egyház aktív tagja, és 2019-ben vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LGBT-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.

Később hozzáfűzte: bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának.

A Nemzetközi Lutheránus Tanács - még 2020-ban kiadott - közleményében "felháborítónak" minősítette a Rasanen elleni vádemelést.

A politikus ügyében több amerikai szenátor is felszólalt. Aggodalmukat fejezték ki a per miatt, hangsúlyozva, hogy amennyiben Rasanent bűnösnek találják, hasonló ítélet várhat muszlimokra és zsidókra is, ha hangot mernek adni vallási meggyőződésüknek.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×