eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az amerikai filmakadémia ikonikus szobrai az Oscar-díjak idei jelöltjeinek gálavacsoráján a Los Angeles-i Loews Hotelben 2020. január 27-én. A 92. alkalommal tartandó átadóünnepséget helyi idő szerint február 9-én rendezik a kaliforniai nagyváros Hollywood negyedének Dolby Színházában.
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Danny Moloshok

Az ukrán háború az Oscar-gálán is szerephez jut

Az sincsen kizárva, hogy Zelenszkij elnök szólhasson a gála nézőihez, de több díjra jelölt filmes is biztos abban, hogy gyakran említik majd az estén a háborús helyzetet.

Bár Los Angelestől Ukrajna igazán messze van, biztosra vehető, hogy a hétvégi díjátadón is szerepet harcol ki magának a háború. A Sky News cikke szerint az Oscar Wilde nevet viselő díjátadón, a hivatalos Oscar-gála egyik előzetes partiján legalábbis erről beszélt több jelölt is.

Jamie Dornan, akinek filmje, a Belfast esélyes a legjobb filmnek járó szobrocskára, arról beszélt, fontosnak érzi, hogy valahogy megjelenjen az ukrán háború is a gálán.

"Ezt a platformot nagyon sokan figyelemmel követik világszerte, beszélnünk kell tehát róla" – vélekedett a színész.

Sokan várják, hogy téma legyen

Richard Curtis brit forgatókönyvíró szerint érdekes látni, hogy a szervezők hogyan felelnek meg az elvárásnak, mivel úgy gondolja, nem kerülhetik meg, hogy a háború a gálán szóba kerüljön. Adam McKay, akit a Ne nézz fel kapcsán jelöltek díjra, szintén kíváncsi arra, milyen gyakran lesz téma az ukrán helyzet.

"Úgy érzem, sokan ragadják majd meg az alkalmat arra, hogy szeretetüket és támogatásukat fejezzék ki az ukránok irányába. Persze a klímavészhelyzet is fontos téma lehet majd az estén, de leginkább a filmeket és a történeteket ünnepeljük majd" – mondta.

Titkolóznak még Zelenszklij kapcsán

Will Packer, az Oscar-gála producere még nem nyilatkozott arról világosan, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szót kap-e majd a gálán. Amikor a csütörtöki, a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatos kérdést kapott, így fogalmazott: "A show szervezése még folyamatban van, ezért erről jelenleg még nem szeretnénk beszélni."

Wanda Sykes, a gálán fellépő három komika egyike ugyanakkor azt mondta,

a producerek készülnek valamivel,

ami az európai háborús helyzettel kapcsolatos, és amit a közönség szeretni fog.

"Organikus és gondolatébresztő lesz" – fogalmazott.

A politika máskor is szerephez jutott

Az Oscar-gálák történetében nem ez lesz az első alkalom, amely az aktuálpolitikát viszi be az ünneplésbe. Marlon Brando például A keresztapáért kapott Oscarját nem vette át, nevében egy őslakos amerikai utasította el azt. Nathalie Morris, az amerikai filmakadémia múzeumának kurátora szerint az emberek tudják, hogy az Oscar-gála magas nézőszámú platform, amelyen beszélni lehet a szívükhöz közel álló ügyekről – a világ ugyanis figyel.

Korábban Richard Gere a Tibet melletti kiállás jegyében beszélt a gálán – őt ezért ki is tiltották az eseményről. Patricia Arquette díjazottként a női egyenjogúság mellett szólalt fel, Leonardo DiCaprio pedig a környezetvédelem fontosságát emelte ki, amikor átvehette szobrocskáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×