eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Roszkoszmosz

Ukrán színekben dokkoltak a Nemzetközi Űrállomás új orosz űrhajósai - Moszkva szerint nem

A szkafanderen orosz címer is szerepel, így a Roszkoszmosz magyarázatának is lehet értelme, mely szerint a három űrhajós egyazon egyetemen végzett, amelynek a sárga szín is jelképe.

Élőben közvetítette a Roszkoszmosz és a NASA is, amint három orosz űrhajós, Gyenyisz Matvejev, Oleg Artemjev és Szergej Korszakov elstartolt, majd három órával később dokkolt a 408 kilométer magas Nemzetközi Űrállomáson.

Ám ez önmagában nem volna szenzációs, az már annál inkább, hogy induláskor még kék-fehér ruhát viselt a három férfi, érkezéskor viszont már sárga-kék szkafanderben, a nemzetközi közvélemény szerint egyértelműen ukrán színekben - igaz, rajta orosz címerrel - üdvözölték és ölelték át őket az amerikai és német kollégák - ez az első orosz kontingens a háború február végi kitörése óta.

A történet, mely szerint az űrhajósok így tiltakoznának az Oroszország által indított ukrajnai háború ellen, alapvetően kellemetlen lehetne Moszkva, illetve a Vlagyimir Putyint támogató Roszkoszmosz állami űrkutatási hivatal számára, ám hamar érkezett a hivatalos orosz magyarázat: a három érintett űrhajós korábbi egyeteme (Bauman Moszkvai Állami Műszaki Egyetem) színeiben dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, amely éppenséggel sárga is.

Az egyik, nyilatkozó orosz űrhajós széles mosollyal így kommentálta a ruházatot:

"rajtunk volt a sor, hogy színt válasszunk, sok sárga anyag gyűlt össze, ezért fel kellett használnunk".

Később a Roszkoszmosz a három közül az egyik utazóról egy fehér ruhás képet is közölt - olvasható a BBC riportjában.

A Nemzetközi Űrállomás Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Japán és több európai ország közös űrprojektje, amelyet sikerrel vezet partnerségben az USA és Oroszország.

Ukrajna orosz inváziója óta az emberek szerte a világon a nemzeti lobogó színeit használják szolidaritás és támogatás kifejezésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×