eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2022. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Eljutottak Moszkvába Ferenc pápa kérései

A Szentszék közvetítő szerepet ajánlott fel.

Ferenc pápa aggodalmát tolmácsolta az Ukrajnában zajló háború miatt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár, aki telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - erősítette meg a szentszéki sajtóközpont.

A vatikáni közlemény szerint Pietro Parolin megismételte a katolikus egyházfő vasárnap mondott szavait, mindenekelőtt a háború megállítására tett felhívását.

A szentszéki államtitkárságot vezető bíboros humanitárius folyosók biztosítását szorgalmazta a civilek és a mentésükben részt vevők számára, valamint azt, hogy "a fegyverek erőszakja helyébe a tárgyalás lépjen".

Parolin bíboros ismételten hangsúlyozta, hogy

a Szentszék rendelkezésre áll, és "mindent megtesz, hogy a béke szolgálatában álljon".

A szentszéki államtitkár a Famiglia Cristiana című, olasz katolikus hetilapnak adott interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a párbeszéd helyett a háború, a pusztítás, a halál kerekedjen felül.

Parolin elmondta, hogy Ferenc pápa február 25-i látogatása Oroszország - a Vatikánhoz közeli - szentszéki nagykövetségén "szokatlan volt, és általános meglepetésnek számított, ugyanakkor nagyon jelentős volt (..), a pápa egyrészt ki akarta fejezni mély aggodalmát az Ukrajnában zajló történések miatt, másrészt személyesen akarta sürgetni a békét, elsősorban Oroszország felé".

A bíboros hozzátette: amikor a Szentszék közvetítő szerepet ajánl fel, "nem saját érdekeit követi, és nem diktál feltételeket".

"Szívünkön viseljük, hogy Oroszország és Ukrajna komoly és konstruktív tárgyalást indítson a közös megoldás érdekében" - jelentette ki Pietro Parolin.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×