eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel egy katonai járműoszlopról az ukrajnai Ivankiv közelében 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Orosz luxusjachtot foglaltak le Marseille-nél – percről percre, 8. nap

Ukrajna továbbra is védekezik, Oroszország támad, az emberek menekülnek is, harcolnak is. Magyarországon munkahelyek, szállás, élelem várja az útnak indulókat, a miniszterelnök békepárti üzenetet fogalmazott meg.

2022.03.03. 22:03

Az Arsenal és az Everton orosz tulajdonosa ellen hozott szankciót Nagy-Britannia

Aliser Uszmanov és Igor Suvalov életét akarják megkeseríteni.

2022.03.03. 21:56

Lefoglalt egy orosz érdekeltségű luxusjachtot Franciaország

A francia kormány lefoglalt egy luxusjachtot a Marseille-hez közeli La Ciotat kikötőjében, a hajó a Rosznyefty orosz olajcég tulajdonosának egyik érdekeltségéhez köthető. Ez az egyik első konkrét intézkedés az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt a Vlagyimir Putyin orosz elnök és körének európai vagyonát érintő európai uniós szankciók közül.

Az Amore Vero elnevezésű, 86 méter hosszú fehér luxusjachtot a vámhatóság foglalta le egy hajójavító üzemben – jelentette be a francia gazdasági tárca. A minisztérium közleménye megerősítette, hogy a jacht tulajdonosa egy olyan cég, amelynek legfőbb részvényese Igor Szecsin Rosznyefty-elnök. A lefoglalás az Európai Unió által a tulajdonos vagyona ellen foganatosított befagyasztó intézkedések keretében történt - jelezte a tárca.

A hajót csütörtökre virradóra foglalták le, amikor is az üzemből hirtelen megpróbált kihajózni, jóllehet a munkálatok még nem fejeződtek be. A jacht főhídján egy olyan uszoda is található, amely helikopterleszállóvá alakítható. A belső terei Alberto Pinto belső építész tervei alapján készültek, értéke 120 millió dollár az AFP hírügynökség által megkérdezett forrás szerint. (MTI)

2022.03.03. 21:23

Volodimir Zelenszkij: kár, hogy a háború kitörése után érkezett meg az amerikai segítség

Több mint félórán át tárgyalt az ukrán elnök Joe Biden amerikai elnökkel.

2022.03.03. 21:17

Sokat javult a helyzet a lengyel–ukrán határon

Az ukrajnai háború kezdete óta már 604,4 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, ebből csütörtökön, 15 óráig, 56,4 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán. Előző nap, szerda éjfélig 95 ezren keltek át a határon.

Szymon Szynkowski külügyminiszter-helyettes a szejm illetékes bizottságának csütörtöki ülésén elmondta: miután az ukrán fél gyorsított a határellenőrzési eljáráson, a várakozás nem halad meg nyolc órát a határátkelők egyikén sem, és vannak olyan átkelők, ahol két óránál sem hosszabb. Pár napja akadt olyan határállomás, ahol háromnapos volt a várakozási idő. (MTI)

2022.03.03. 21:11

A menekülteket segítő adományokból most nem lehet elég

Folyamatosan várják a menekülteket segítő szervezetek a felajánlásokat. Akár óráról órára változhat, hogy mire van épp szükség, ezért a pénzadomány a legpraktikusabb a számukra.

2022.03.03. 21:09

Elnöki kegyelmet kapnak az Ukrajnában harcoló csehek

Büntetlenséggel számolhatnak azok a cseh állampolgárok, akik Ukrajnába mennének, hogy harcoljanak az országba behatoló oroszok ellen. Ebben állapodott meg Milos Zeman cseh államfő és Petr Fiala kormányfő, akik a témát csütörtökön este a cseh elnökök vidéki rezidenciájában, a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban vitatták meg.

"Megállapodtunk, hogy garantálni tudjuk a büntetlenséget elnöki abolícióval (kegyelemmel) és az én ellenjegyzésemmel" – mondta Petr Fiala újságíróknak a találkozó után. Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csak az államfő mint a hadsereg főparancsnokának az engedélye alapján van lehetőség.

A kormányfő mostani nyilatkozata szerint nincs lehetőség arra, hogy az állampolgároknak kollektív engedélyt adjanak háborúba indulni az országhatárokon túlra, s tekintettel az érdeklődők magas számára az sem lehetséges, hogy egyenként vizsgálják meg a kérvényeket. A cseh államfői iroda mintegy 300, a védelmi minisztérium pedig több mint 100 állampolgár kérvényét tartja nyilván, akik Ukrajnába szeretnének menni és harcolni az országba behatoló orosz hadsereg ellen.

A téma a magyarok vonatkozásában előkerült a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter annyit mondott, hogy ezt már jó ideje szigorúan tiltják a magyar törvények. (MTI)

2022.03.03. 21:00

Ők Vlagyimir Putyin lányai, a felesége és az állítólagos barátnője

Aligha él olyan ember a földön, aki mostanában többször szerepelne a hírekben az orosz elnöknél, ugyanakkor magánemberként a ritkábbnál is ritkábban szerepel. A madridi sajtó most utánanézett a családi kapcsolatainak.

2022.03.03. 20:59

A háború pusztítása madártávlatból, mégis szinte megfoghatóan

A The Guardian drónfelvétele az orosz bombázás után maradt romokról a Kijevtől 60 kilométernyire északnyugatra fekvő Borogyanka városban. (444.hu)

2022.03.03. 20:36

Élőben beszélt a háborúról Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök szerint úgy haladnak mindenben, ahogy tervezték.

2022.03.03. 20:26

Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Puytinnak: „Találkozzunk, nem harapok!”

Ha Oroszország legyőzi az országát, megtámadja Kelet-Európa többi részét, a balti államokon kezdve, hogy eljusson egészen "a berlini falig" – mondta az ukrán elnök.

2022.03.03. 20:16

A legrosszabb rész még előttünk áll, véli a francia külügyminiszter

„Nem tárgyalunk halántékra szegezett pisztollyal” – mondta Jean-Yves Le Drian.

2022.03.03. 19:43

Lenne még mód a szankciók fokozására, de nagy a veszély

Még soha nem szembesült olyan kemény szankciókkal Putyin Oroszországa, mint az ukrán háború kapcsán, de maradt tartalék a nyugati államok tarsolyában.

2022.03.03. 19:32

Kemény figyelmeztetést adtak a külföldi harcosoknak az oroszok

A Kijev megsegítésére érkező nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státus – figyelmeztetett csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

2022.03.03. 19:26

Értesülés: elhalasztánák vb-seejtezőjüket az ukránok

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség azt kérte a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetségtől (UEFA), hogy halasszák el a válogatott március 24-ére kiírt, Skócia elleni világbajnoki pótselejtezőjét – értesült a Reuters brit hírügynökség.

A Glasgow-ban sorra kerülő összecsapás győztese aztán Ausztriával vagy Walesszel játszik a november 21-én kezdődő katari vb-n való részvételért. A Reuters megkereste a FIFA-t és az UEFA-t is, de egyelőre még egyik szervezet sem reagált a hírre, ahogyan a skót és az ukrán futballszövetség sem. (MTI)

2022.03.03. 19:20

Ukrajnai háború: véget értek a tárgyalások, újabb kör jön

Az ukrán delegáció egyik tagja arról számolt be, hogy nem érték el azt az eredményt, amit akartak, de volt olyan kérdés, amiben sikerült megegyezni.

2022.03.03. 19:09

Harcedzett SAS-exkommandósok és lelkes amatőrök az ukránok oldalán

Az ukrajnai pusztítás miatt, és Volodimir Zelenszkij felívására már harcolnak külföldiek Ukrajna oldalán, és volt brit kommandósok is jelezték, csatlakoznának. Londonban egy angliai magyar is feltűnt a jelentkezők közt.

2022.03.03. 19:09

Nem nyugszanak bele az oroszok futballcsapataik kizárásába

Az Orosz Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, mert a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) hétfőn felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban, amiért Oroszország egy hete háborút indított Ukrajna ellen.

Az oroszok szerint a FIFA és az UEFA döntése ellentétes a sport szellemiségével, és kategorikusan nem értenek egyet a szankciókkal. (MTI)

2022.03.03. 19:06

Vizsgálóbizottságot hoz létre az EBESZ

Független vizsgálóbizottságot hoz létre az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az Oroszország Ukrajna ellen indított offenzívájában esetlegesen elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására – jelentette be Nagy-Britannia képviselete a szervezetnél.

Az EBESZ 57 tagországából 45 támogatta az úgynevezett moszkvai mechanizmus életbe léptetését, amely független szakértői testület létrehozását irányozza elő "háborús és emberiesség elleni bűncselekmények lehetséges esetei, körülményei és tényei feltárására, ideértve a civilek és a polgári infrastruktúra elleni szándékos és válogatás nélküli támadásokat". Az így begyűjtött információkat később állami és nemzetközi törvényszékek rendelkezésére bocsáthatják. (MTI)

2022.03.03. 19:04

Felelősségteljes feladatot kapott Szerhij Bubka a NOB-tól

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ukrán tagját, Szerhij Bubkát kérte fel, hogy koordinálja a hazájába érkező humanitárius segítségnyújtást. Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán a NOB szolidaritási alapot hozott létre, Thomas Bach, a NOB elnöke pedig arra kérte a rúdugrás olimpiai és világbajnokát, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként dolgozó Bubkát, hogy Lausanne-ba utazva koordinálja a segítségnyújtást az ukrán olimpiai közösségnek. (MTI)

2022.03.03. 18:58

Budapest: ingyen használhatják a közösségi közlekedést a menekültek

Az Ukrajnából érkező magyar állampolgárok nem kaphatják meg a kedvezményt, mert őket – egyelőre – nem illeti meg a menekültstátusz.

2022.03.03. 18:50

Csökkent a gázár – volt honnan

Közel 10,9 százalékkkal csökkent a gáz ára csütörtökön a holland gáztőzsdén, miután a kereskedés délelőtti szakaszában rekordszinten is állt. A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében 147,5 eurón jegyeztek 1 megawattórát záráskor. Reggel fél tízkor még rekordszinten, 198,56 eurón állt a jegyzés, miután a kereskedés 180 eurón indult csütörtökön. Egy éve még csak 16,50 eurón állt a gázár.

Elemzők szerint különösen a délután órákban azért kezdett el gyengülni a gázár, mert a Gazprom újabb kapacitásokat kötött le csütörtökről péntekre virradó éjaszakára, illetve pénteken egész napra a Jamal-Európa vezetéken. (MTI)

2022.03.03. 18:48

Sberbank-ügyi kérdezz-felelekkel állt elő a Magyar Nemzeti Bank

Aki bármilyen kapcsolatban állt a Sberbankkal, arra mindenképpen hárulhat valamilyen szabály a pénzintézet csődje kapcsán. A jegybank azt is közölte, hogy sikertelenül próbálta értékesíteni a bankot.

2022.03.03. 18:38

ENSZ: a nukleáris fenyegetés az egész emberiségre nehezedik

"Aggasztó információk vannak polgári célpontok ellen bevetett kazettás lőszerekről" – mondta a szervezet emberi jogi főbiztosa.

2022.03.03. 18:28

Tizenkét ukrajnai menekültet fogadott be a Gyurcsány család

Négy családot – írja közösségi oldalán az egykori kormányfő, a DK elnöke. A politikus házaspár tízükkel közös képet is posztolt.

2022.03.03. 18:17

Kína azt kérte Oroszországtól, hogy a téli olimpia alatt ne támadjon – lapértesülés

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 4-én Pekingben, a téli olimpiai játékok megnyitó ünnepsége előtt találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Kína cáfol.

2022.03.03. 18:06

Az elemző és a volt vezérkari főnök a háború stratégiájáról, a szankciók hatásáról és a várható kimenetekről

Nem csak az egységes nyugati fellépés lepett meg szinte mindenkit az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, hanem az is, hogy Ukrajna váratlanul egységesen áll ellent az orosz inváziónak. Erről és a háború lehetséges kimeneteleiről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és Szenes Zoltán professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Honvédség korábbi vezérkari főnöke.

2022.03.03. 17:45

Két iskolát is találat ért Csernihivben – videók

A régió kormányzója kilenc halottat jelentett.

2022.03.03. 17:32

Árstop nélkül már 660 forintba kerülne egy liter dízel, de nem csak a háború miatt

Pletser Tamás elemző szerint a forint dollárhoz viszonyított történelmi mélypontja csak rontja az orosz háború miatt kialakult helyzetet.

2022.03.03. 17:20

Ismeretlenek az ukrán zászló színeivel rongálták meg Szlovákia legnagyobb katonai emlékművét

Szerdán 12 ezer ember lépte át a szlovák–ukrán határt, tájékoztatott a szlovák rendőrség. Az Ukrajnában vívott háború kirobbanása óta ez már több mint 79 ezer embert jelent, akik a felsőnémeti, az ugari és a nagyszelmenci határátkelőn keresztül menekültek el Ukrajnából. A menekülők közt sok a terhes anyuka, egyikük Dunaszerdahelyen hozta világra gyermekét.

2022.03.03. 16:50

Atomenergia-ügynökség: nukleáris baleset kockázata is fennáll

Határozatot fogadott el Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa, felszólítva Oroszországot, hogy "azonnali hatállyal szüntesse be az ukrajnai atomlétesítmények elleni lépéseket".

2022.03.03. 16:38

Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal tárgyalt: a "legrosszabb következik", az oroszok nem állnak le

A két elnök újra beszélt egymással, ezúttal másfél órát.

2022.03.03. 16:26

Megkezdődött az orosz-ukrán béketárgyalás második fordulója - néhány cél is ismert

A hétfői első forduló eredménytelen volt.

2022.03.03. 16:25

Fehéroroszországot is szankcionálta az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében a fehérorosz klubcsapatoknak és a válogatottnak minden hazai mérkőzését semleges helyszínen, zárt kapuk mögött kell lejátszania. Az UEFA azért határozott így, mert Fehéroroszország kulcsszerepet játszott Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában. (MTI)

2022.03.03. 16:13

Határőröknek kínáltak pénzt Magyarországra igyekvő hadkötelesek

850 ezer forintnyi dollárral akarták lefizetni az ukrán határőröket olyan férfiak, akik Magyarországra szerettek volna menekülni a háború elől.

2022.03.03. 15:49

Volodimir Zelenszkij: 16 ezer külföldi önkéntes csatlakozott Ukrajnához

Ukrajna védelmi vonalai állják az orosz támadást - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfrissebb videoüzenetében csütörtökön, hozzátéve, hogy Moszkva éjfél óta szüntelenül lövi országát.

2022.03.03. 15:40

Dél-Korea tízmillió dolláros segélyt ad Ukrajnának

Dél-Korea 10 millió dollár értékű humanitárius segélyt küld Ukrajnának és az ukrajnai menekülteknek – jelentette be az ország elnöki hivatala, Mun Dzse In dél-koreai elnök és ukrán hivatali partnere, Volodimir Zelenszkij telefonbeszélgetését ismertetve.

A tájékoztatás szerint a mintegy félórás beszélgetés során Zelenszkij arra kérte Szöult, minden lehetséges eszközzel segítse Ukrajnát, hogy megvédhesse magát, és legyőzhesse a válságot. (MTI)

2022.03.03. 15:38

Megrekedt az oroszok hadoszlopa Kijevtől 30 kilométerre

Kijev ostromában nem sikerült előrelépést elérniük az oroszoknak az elmúlt napokban, Csernyihiv, Harkiv és Mariupol továbbra is ukrán kézen van brit források szerint. A kijeviek gőzerővel készülnek a védekezésre, még mindig épülnek úttorlaszok is.

2022.03.03. 15:33

Sokan kíváncsiak lettek Volodimir Zelenszkij elnöki tévésorozatára

Több ország tévétársasága megvásárolta a színészből lett ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij népszerű televíziós vígjátéksorozatát. A nép szolgája (Szluga naroda) című sorozatban, amely három évadon át futott Ukrajnában, és egy film is készült belőle, Zelenszkij alakította a főszereplőt, Vaszilij Petrovics Goloborodko középiskolai történelemtanárt.

A történet szerint a tanárból azután lesz elnök, hogy a közösségi médiában elterjed a videója, amelyben megfogalmazza Ukrajna égető problémáit és elítéli az országban tapasztalható korrupciót. Goloborodko államfőként is ragaszkodik normális életéhez, és nem kér a hivatal kínálta kiváltságokból.

Íme pár epizód:

Zelenszkij produkciós cége, a Kvartel-95 által készített sorozat iránt már azt követően megnőtt a nemzetközi érdeklődés, hogy a színészt megválasztották Ukrajna elnökének. Zelenszkij igazi elnökké avatása egy hónappal a záróepizód műsorba kerülése után volt. (MTI)

2022.03.03. 15:31

Lett lett áldás Ukrajna uniós csatalkozására

Lettország támogatja Ukrajna tagjelölti státusát és gyorsított felvételét az Európai Unióba - derült ki a rigai parlament egyhangúlag elfogadott nyilatkozatából. A rigai parlament szerint az uniós intézményeknek törekedniük kell arra, hogy mielőbb hivatalos tagjelölti státust biztosítsanak az egy hete heves orosz támadás alatt álló Ukrajnának. Ezt az erőfeszítést az Európai Unió minden tagállamának támogatnia kellene - áll a nyilatkozatban. (MTI)

2022.03.03. 15:28

Lapértesülés: gond lehet a kínai vonatokkal

Akadályok léphetnek fel az Európába tartó egyes kínai tehervonatok menetrendszerű közlekedésében az ukrajnai háború miatt – jelentette a Caixin című kínai lap bennfentes forrásokra hivatkozva. A hivatalos tájékoztatás szerint a vonatok többsége a megszokott módon és útvonalakon közlekedik Kínából az EU tagállamokba.

A Caixin szerdai beszámolója szerint a Kína és Európa között közlekedő egyes tehervonatok útvonalában kisebb módosításokat eszközöltek, elterelve a szerelvényeket az orosz ostrom alatt álló Kijeven áthaladó útvonalakról, míg néhány vonatot meg is állíthattak.

A lap a kínai kereskedelmi minisztériumhoz tartozó, egyik kutatóintézet munkatársát idézve azt írta, hogy az EU-tagországokba tartó kínai tehervonatok 98 százaléka halad át Oroszországon, Fehéroroszországon és Lengyelországon. A Global Times című kínai lap internetes kiadásában vasárnap megjelent egyik cikkében arról írt, hogy egyes európai ügyfelek már elkezdték lemondani azokat a rendeléseiket, amelyeknek kiszállítása vasúton történt volna. Egy sanghaji logisztikai ügynökség vezetője a lapnak elmondta: az Ukrajnán keresztül haladó vonatokat más útvonalakra terelték át, és leállították a közvetlen szállításokat Ukrajnába. Az ügynökség továbbá az Oroszország és Ukrajna, valamint az Ukrajna és Magyarország közötti határokat is elkerüli az új útvonalak kialakításakor.

A legjobb alternatív kereskedelmi útvonalakként a lengyelországi Malaszewiczén, valamint az oroszországi Kalinyingrádon keresztül haladó vasutakat tartják. (MTI)

2022.03.03. 15:27

Németh Zsolt az orosz propaganda ellen

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csatlakozott a balti hármak, tehát a lett, a litván és az észt parlament külügyi bizottsági elnökei által az orosz-ukrán háború kapcsán megfogalmazott és útjára indított felhíváshoz, nyílt levélhez az orosz félretájékoztatás ellen. "Vegyük fel a harcot az orosz félretájékoztatás ellen!" - jelentette ki Németh Zsolt közleményében.

A felhívásban az áll: az európai országok parlamentjeinek külügyi bizottsági elnökei felszólítják a közösségi média platformjait a Kreml félretájékoztatásának visszaszorítására, valamint az európai és orosz információs tér megerősítésére. (MTI)

2022.03.03. 15:25

Ukrán jegybank: most nem tényező, mennyi az alapkamat

Az ukrán jegybank elhalasztotta az alapkamat felülvizsgálatát és azt meghagyta 10 százalékon a pénzügyi stabilitás és a bankrendszer zavartalan működésének fenntartása érdekében az orosz invázió közepette. A jegybank jelezte, hogy továbbra is elkötelezett az inflációs célszám mellett, de "jelen körülmények között az olyan eszközök, mint az irányadó kamat, már nem játszanak komoly szerepet". (MTI)

2022.03.03. 15:24

Másként döntött az európai úszószövetség, mint a nemzetközi

Az Európai Úszó Szövetség (LEN) nem hív meg orosz és fehérorosz sportolókat, illetve tisztviselőket az égisze alá tartozó eseményekre.

A FINA kedden azt közölte, hogy orosz és fehérorosz sportolók függetlenként versenyezhetnek az eseményein. (MTI)

2022.03.03. 15:20

Anyanyelvi iskolahálozatot létesítenek ukránoknak Csehországban

Csehországban ukrán iskolahálózatot hoznak létre, amelyben ukrán tanítók az anyanyelvükön fogják oktatni a menekültek gyermekeit – közölte a cseh oktatási minisztérium Prágában.

Az Ukrán Egyosztályosok elnevezésű projektet az oktatási tárca támogatásával a prágai ukrán nagykövetség és néhány civil csoport és alapítvány szervezte. Az első három osztály – egy Prágában, kettő Brünnben – már hétfőn megnyílik, egyelőre mintegy 20-25 tanulóval. A szükséges tankönyveket Nyugat-Ukrajnából biztosították.

Csehországban a hivatalos kimutatások szerint mintegy 150 ezer ukrán és 100 ezer orosz állampolgár él és dolgozik tartósan, s gyermekeik cseh iskolákat látogatnak. (MTI)

2022.03.03. 15:17

Varsó és Bukarest támogatja Ukrajna, Moldova és Georgia uniós tagságát

A Moszkva elleni európai uniós szankciók szigorítását szorgalmazta közös varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel és Nicolae Ciuca román kormányfő.

Morawiecki felhívta az uniós tagállamokat, hogy "bátor, lesújtó, az orosz gazdaság számára valóban fájdalmas és érezhető" szankciócsomagot foganatosítsanak. Közölte: Ciucával együtt megegyeztek abban, hogy a szankcióknak átfogóknak kell lenniük, érinteniük kell az egész orosz bankrendszert, mert "csakis ez eredményezhet mély változást az orosz politikában". Ismét felszólította az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze Lengyelországnak az orosz szénre kivetendő embargót.

Ciuca a beszédében elmondta: a tágyalásokon úgy döntöttek, hogy közösen támogatják nemcsak Ukrajnát, hanem Moldovát és Georgiát is az európai uniós csatlakozási törekvéseikben. (MTI)

2022.03.03. 15:10

Ahány nap, annyi gázárcsúcs – a csütörtök sem kivétel

Rekordszintre emelkedett a gáz ára csütörtökön délelőtt a holland gáztőzsdén, majd csökkeni kezdett, kora délután már a nyitóár alatt jegyezték.

2022.03.03. 15:09

Szergej Lavrov üzenete: az amerikaiak maguk alá rendelték Európát

Kiderült a béketárgyalások helyszíne. Az orosz külügyminiszter nem fukarkodott a konkrét és erős üzenetekkel.

2022.03.03. 15:08

Humanitárius segélyközpontot nyit Romániában az Európai Unió

Az Európai Unió humanitárius segélyközpontot alakít ki Romániában, hogy összegyűjtse és célba juttassa az Ukrajnának, illetve a háború elől menekülőknek szánt nemzetközi segélyeket – jelentette be Bukarestben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

Az EB elnöke Klaus Iohannis román államfővel egyeztetett az Ukrajnát ért orosz támadás fejleményeiről és a háború elől menekülők segítéséről.

Von der Leyen felidézte: az EU eddig félmilliárd eurót különített el költségvetéséből a háború következményeinek helyszíni kezelésére és az Ukrajnából menekülő emberek támogatására, egyúttal a források későbbi kiegészítését ígérte. Ez szerinte nem együttérzés kérdése, hanem erkölcsi kötelessége az uniónak.

A román államfő olyan európai energetikai stratégiát sürgetett, amely rövid távon megakadályozza az energiaárak "robbanását" és a gazdaság megfojtását, közép- és hosszú távon pedig megszünteti az EU függőségét az orosz gáztól.

Iohannis szerint az uniós támogatással Romániában létesülő humanitárius központnak jelentős szerepe lesz az elhúzódó és súlyosbodó válság következményeinek kezelésében, de ez egy bonyolult vállalkozás, nemcsak azért, mert sok szereplő munkáját kell összehangolni, hanem mert egy olyan humanitárius folyosó kialakítását is feltételezi az ukrán központi és helyi hatóságokkal együttműködve, amelyen át el lehet juttatni a segélyeket a háborús övezetekbe, ahol a legnagyobb szükség van rá. (MTI)

2022.03.03. 15:06

Kedvezményt adnak az autók biztosítására

A háború nyomán kialakult kaotikus helyzetben a biztosítók átvállalják a határbiztosítási díj túlnyomó részét, és jelképes összegért, havi ezer forintért biztosítanak fedezetet a rendkívüli állapotok fennmaradásáig a személygépkocsival érkezőknek – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a Magyarországra érkező ukrán honosságú gépjárműveknek rendelkezniük kellene a biztosítójuk által kibocsátott, s a kötelező gépjármű biztosítási fedezet meglétét igazoló zöldkártyával. Ennek hiányában a határon kell határbiztosítást kötniük, amelynek normál tarifája személygépkocsik esetében egy hónapra kilencvenezer forint lenne. A kedvezményes díjú határbiztosítási fedezet jelenleg az Allianz Hungária Zrt. négy irodájában vásárolható meg. (MTI)

2022.03.03. 14:37

Műholdképen a Tiszabecsnél határátlépésre várók sora

A rendőrség tájékoztatása szerint szerdán délig 7981-en, déltől éjfélig 8680-an léptek át Ukrajnából Magyarországra.

A tiszabecsi sor a magasból:

Tiszabecs, 2022. március 2.
A műholdfelvételen autójukban ülve várakoznak az Ukrajnából menekülő emberek az ukrán-magyar határon fekvő tiszabecsi határátkelőnél 2022. március 2-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/AP/Planet Labs PBC
A műholdfelvételen autójukban ülve várakoznak az Ukrajnából menekülő emberek az ukrán-magyar határon fekvő tiszabecsi határátkelőnél 2022. március 2-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Planet Labs PBC
2022.03.03. 14:35

Jogszabály-módosítás, új eljárásrend készül a magyarként menekülők ügyében

Két "irányból" indult a munkához segítő kormányzati munka, amiről Gulyás Gergely és Orbán Viktor is beszélt. Szervezik az egészségügyi ellátásuk módját is.

2022.03.03. 14:15

Célba ért a Magyar Vöröskereszt beregszászi segélyszállítmánya

Rendben célba ért a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetéhez. A csomagokba elsősorban tartós élelmiszer (liszt, cukor, étolaj, rizs) került. A mostanit várhatóan egy újabb 24 tonnás szállítmány fogja követni – közölte a Magyar Vöröskereszt.

A háború kitörése óta a Magyar Vöröskereszt a határmenti önkormányzatok által üzemeltetett befogadóhelyek működésében segít, tábori ágyakat, pokrócokat, egyszerhasználatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba. Emellett részt vesz az élelmezésben, továbbá tájékoztatással, elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, családi kapcsolatok megszakadása esetén keresőszolgálattal támogatja a menekülteket. (MTI)

2022.03.03. 14:13

Aszódi Attila: a német atomerőművek kényszerű újraindítása nem "egy kulcs elfordítása"

Aszódi Attila (BME Nukleáris Technikai Intézet) szerint több energiapolitikai hibát elkövettek a németek az elmúlt tíz évben, amióta az atomerőművek leszerelésének útján járnak. Például a kiváltó forrás korántsem csak nap és szél.

2022.03.03. 14:02

Menedékes státusz: egyelőre kedvezőtlenebb helyzetben a kárpátaljai magyar állampolgárok

A menekültek jogállásáról Bakonyi Anikóval, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának főmunkatársával beszélgettünk.

2022.03.03. 13:50

Hosszú évekre ugrott az Orosz Nagydíj

A Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság szervezői csütörtökön felbontották az erre vonatkozó szerződést.

2022.03.03. 13:30

A BKIK felméri a szabad szálláskapacitásokat, lehet jelentkezni

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) összefogást indított az Ukrajnában dúló háború elől menekülők megsegítésére, a szakma és az érdekképviseletek bevonásával felméri a budapesti és a főváros közelében elérhető szabad szállodai és magánszállás-kapacitásokat, és továbbítja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak - közölte a kamara.

A BKIK önkéntes tagságába tartozó két budapesti szállodában már tartózkodnak kárpátaljai fiatalok.

A szervezet először önkéntes tagjait, és 150 ezer regisztrált budapesti vállalkozást keres meg, valamint felveszi a kapcsolatot a szállásadással foglalkozó cégeket összefogó szakmai szervezetekkel. A kamara emellett várja további, segíteni képes, szabad szálláskapacitással rendelkező budapesti cégek jelentkezését is a szolidaritas@bkik.hu email címen kontaktszemély, cégnév, a szállás helyszíne és a kapacitás megjelölésével.

2022.03.03. 13:25

Itt vannak a részletek a kijevi magyar nagykövetés Lvivbe költözéséről

A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe helyezi át a kijevi nagykövetségét - erősítette meg a Kormányinfón egy mondatban elhangzott információt Szijjártó Péter.

2022.03.03. 13:02

Újabb kárpátaljai fiatal lett a harcok áldozata

Egy 20 év körüli nagyszőlősi fiatal is életét vesztette kedden a kelet-ukrajnai Harkiv város orosz ostromában.

2022.03.03. 12:44

Orbán Viktor: bajt láttam mindenhol

A magyar-ukrán határon tájékozódott a miniszterelnök.

2022.03.03. 12:32

Egyes német gyárak után a teljes orosz gyártást is leállítja a Volkswagen

Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a Volkswagen leállítja a járművek oroszországi gyártását és az Oroszországba irányuló exportot - jelentette be a német vállalatcsoport csütörtökön.

2022.03.03. 12:21

Kamatot emelt a jegybank, de 10 százalék fölé futhat az infláció

A szigorítás váratlanul erőteljes volt, az utóbbi napokra, a háború miatti forintgyengülésre adott reakció lehet. További, rendkívüli döntés sem kizárt – értékelt a Portfolio elemzője.

2022.03.03. 12:16

Újabb légvédelmi szirénákat szerelnek fel Ungváron és Munkácson

A február 28-án Ungváron és Munkácson lebonyolított légvédelmi riasztási gyakorlatot követően úgy döntöttek, városszerte további szirénákat szerelnek fel – közölte Szerhij Dmitrijev, az Ungvári Városi Tanács polgárvédelmi osztályának vezetője és Vladiszlav Mikita, a Munkácsi Városi Tanács szóvivője. A kiszo.net cikke szerint jelenleg 17 sziréna áll rendelkezésre Ungváron. Ezek szovjet típusúak, jelzéseik a február 28-án tartott gyakorlat során nem mindenhol voltak hallhatóak; ennek oka a beépítettség növekedése, a több és magasabb épület.

Az új szirénák helyszíneit már meghatározták.

2022.03.03. 11:59

Orosz gazdaság: recesszió jöhet, de messze az államcsőd

A Hold Alapkezelő részvényelemzője szerint a büntetőintézkedések nagy eséllyel recesszióba taszíthatják az orosz gazdaságot, ami szűkíti majd Vlagyimir Putyin mozgásterét.

2022.03.03. 11:47

Ukrajnai háború - Szerbia óriási nyomás alatt áll

"Tektonikus mozgások történtek a világpolitikában néhány nap alatt" - mondta Aleksandar Vucic elnök, megjegyezve, hogy elmondhatatlan, milyen a politika nyomása a gazdaságra.

2022.03.03. 11:38

Egyelőre nem tudnak úrrá lenni a felek a béketárgyalásokat akadályozó nehézségen

Lavrov: "Természetesen megtalálják majd a megoldást (az ukrajnai válságra), ebben nem kételkedem". Időközben már megérkezett Lengyelországba az ukrán tárgyalóküldöttség.

2022.03.03. 11:28

Több ezer indiai diáknak segít Magyarország elmenekülni Ukrajnából

Szombat óta kilenc repülőjárattal 1988 indiai diák utazott Budapestről haza, és a következő napokban még körülbelül háromezernek a hazatérésében segít majd a magyar állam - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

2022.03.03. 11:21

Egy múzeumot is elpusztított az orosz hadsereg Ukrajnában

A Kijevtől 80 kilométerre északnyugatra fekvő Ivankivban - jelentette be a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) amerikai nemzeti bizottsága. Az orosz támadásban a régészeti, helytörténeti és képzőművészeti kiállításoknak helyet adó múzeum teljesen megsemmisült. A rombolás hírét az ukrán külügyminisztérium is megerősítette a Twitteren. - A múzeumban Marija Primacsenko ukrán népi festőművész (1909-1997) mintegy 25 alkotása is elégett - közölte a külügyminisztérium.

Vlada Litovcsenko, a vishorodi Hagyományok Múzeumának igazgatója szerint az ivankivi múzeum elpusztítása helyrehozhatatlan veszteséget jelent, és szemben áll az UNESCO alapelveivel. Az igazgató a Facebookon közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a háború miatt számos történelmi és építészeti műemlék, valamint régészeti lelőhely van veszélyben.

Az artnet.com online művészeti hírportál szerint az ukrán kormány Oroszország tagságának megszüntetését kérte az UNESCO-tól a múzeum elpusztítása miatt. A szervezet szerin több mint 3000 műemléket tartanak nyilván Ukrajnában, ezek közül hét a világörökségi listán is szerepel.

Marija Primacsenko autodidakta művész 1909-ben született Ivankiv közelében, és 1997-ben bekövetkezett halálakor ott temették el. Színes népművészeti festményeit egész Ukrajnában kiállították számos alkalommal, az 1970-es években az ország bélyegein is megjelentek. 1966-ban Ukrajna Tarasz Sevcsenko Nemzeti Díjával tüntették ki. Az UNESCO 2009-et Marija Primacsenko-emlékévvé nyilvánította.

2022.03.03. 11:19

A Roszkoszmosz nem szállít több rakétahajtóművet az USA-nak

Válaszul az ellene bevezetett szankciókra, Oroszország befagyasztja az Egyesült Államokba irányuló rakétahajtómű-exportját - jelentette be Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója csütörtökön a Rosszija 24 tévécsatornán. Közölte, hogy leáll a már a tengerentúlra leszállított hajtóművek szervizelése is.

Ezenkívül Oroszország leállítja Németországgal az eddigi együttműködést a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében, és önállóan folytatja a tevékenységet. (MTI)

2022.03.03. 11:15

A háború árnyéka - Gulyás Gergely a magyarországi földgázhelyzetről beszélt

Megérkezik-e a korábban kért plusz gázmennyiség? Mi lesz, ha Oroszoszág esetleg elzárja a gázcsapokat?

2022.03.03. 10:39

Speciális protokoll a magyar-ukrán határon, már fegyvert is találtak

Vonaton 13 ezren érkeztek, összesen 98 ezren, március 1-jéig.

2022.03.03. 10:16

Gulyás Gergely: nemzeti egységre van szükség az ukrajnai háború ügyében

Szerdán összeült a kormány, friss döntéseiről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő számolt be - íme a percről percre tudósítás.

2022.03.03. 10:12

Szijjártó Péter: romlik a kijevi helyzet, evakuációs akciót kellett végrehajtani

"A második nemzetközi evakuációs akciónk is sikerrel járt" - számolt be a történtekről a külgazdasági és külügyminiszter. Később kiderült, hogy elköltöztették a kijevi nagykövetséget.

2022.03.03. 09:50

Asztalitenisz - Eddig bírta az orosz elnök

Egyelőre ideiglenes jelleggel lemondott posztjáról Igor Levityin, az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) orosz elnöke. A 70 éves Levityin, aki 2020 szeptembere óta vezette a sportág kontinentális szervezetét, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa, volt már a hivatalos tanácsadója, valamint Oroszország közlekedési minisztere is. Az ETTU - követve a nemzetközi szövetséget, az ITTF-et - arról is döntött, hogy nem engedi részt venni az orosz és fehérorosz játékosokat, valamint a két ország tisztségviselőit a versenyein. A lépésre azért került sor, mert Oroszország - fehérorosz támogatással - háborút indított Ukrajna ellen. A Bajnokok Ligája-szezon folytatása egyelőre kérdéses. A férfiaknál az egyik elődöntőben csak orosz csapatok szerepelnek, és a mérkőzéseket egyelőre nem törölték. (MTI)

2022.03.03. 09:33

Levelet küldött a kormányzati infóvonalon Orbán Viktor

A háborús nehézségekkel küzdők megsegítési lehetőségeit ajánlja mindenki figyelmébe.

2022.03.03. 09:27

Imavilágnap

Pénteken lesz az ökumenikus világimanap, amelynek tematikáját idén Anglia, Wales és Észak-Írország imanapi bizottsága állította össze - tájékoztatta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára csütörtökön az MTI-t. Fischl Vilmos közölte: az idei világimanap központi gondolata a Jeremiás könyvéből vett igeszakasz - "Mert csak én tudom, mi a tervem veletek" -, amelynek lényege a reménység. A főtitkár kitért arra, hogy a világimanapon idén Angliáért, Walesért és Észak-Írországért szól a "földkerekség imádsága". Ők évekig készültek erre az alkalomra, és "várják imádságainkat életük problémáinak megoldásáért". Ugyanakkor azt kérte, hogy az imanapi alkalmak második felében imádkozzanak az ukrajnai békéért, a Kárpátalján nehéz helyzetben lévőkért és a háború elől menekülőkért. A világimanap vezérigéjéből mindenki reményt meríthet - emelte ki, hozzátéve: Jeremiás próféta nemcsak azt írta le, hogy "Istennek terve van velünk, és reményteljes jövendőt ígér, hanem azt is, hogy ezért nekünk Istenhez kell kiáltanunk, őt kell segítségül hívnunk..." Nem automatikus tehát az isteni segítség, azért "nekünk is tenni kell" - fogalmazott. A béke törékeny, és azért is tenni kell mindenkinek, hogy helyreálljon - tette hozzá Fischl Vilmos mindenkit arra kérve, hogy imáival és adományaival segítse a menekülni kényszerülőket. Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, Magyarországon harminchetedik alkalommal szervezi meg a MEÖT. A résztvevők az ökumenikus tanács kiadványainak segítségével készülhetnek fel, "hangolódhatnak rá az eseményre, és élhetik meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését" - tette hozzá a MEÖT főtitkára. A felkészülést segítő anyagok letölthetők a www.meot.hu oldalról. (MTI)

2022.03.03. 09:01

Nem csak az oroszokat tiltották ki a paralimpiáról

Rendkívüli döntés született a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság részéről.

2022.03.03. 09:00

Bevették az oroszok Herszont - videó

Az ukrajnai város polgármesteréhez egyszer csak orosz katonák állítottak be.

2022.03.03. 08:54

India kireptette állampolgárait

India három katonai repülőgéppel 648 állampolgárát szállította haza csütörtökön az Ukrajnával szomszédos államok repülőtereiről - számolt be az NDTV indiai állami televíziós csatorna. Az evakuáláshoz az indiai légierő C-17 Globemaster típusú nehéz katonai szállító repülőgépeit használták. A gépek Bukarestből, Budapestről és a lengyelországi Rzeszów repülőteréről szálltak fel. India február 26-án kezdte meg állampolgárainak kimenekítését az Ukrajnával szomszédos országokból, a művelet a Gangesz nevet kapta. A járatokat Romániából, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából szervezik, mivel az ukrán légteret lezárták. Előzőleg az indiaiakat polgári repülőgépekkel vitték haza. Arindam Bagcsi, az indiai külügyminisztérium szóvivője szerdán egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Gangesz-művelet keretében végrehajtott repülések száma elérte a tizenötöt. A már hazaszállított indiai állampolgárok száma szerda estig összesen 3352 volt. A külügyminisztérium becslése szerint a katonai művelet kezdete előtt mintegy 20 ezer indiai állampolgár tartózkodott Ukrajnában. Miután a kijevi indiai nagykövetség január közepén arra kérte honfitársait, hogy ideiglenesen hagyják el az országot, mintegy 17 ezren távoztak fokozatosan Ukrajnából. A kimenekítésre az Ukrajnában zajló háború miatt van szükség. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen. (MTI)

2022.03.03. 08:47

Átlépte az 1 milliót az ENSZ "menekültszámlálója"

Hat nap alatt indultak ennyien útnak Ukrajnából, hátrahagyva mindent.

2022.03.03. 08:28

Kövér László: háború - csak vesztesekkel

Az orosz-ukrán háborúnak csak vesztesei lesznek - mondta Kövér László házelnök az Észak-Magyarország című lap csütörtöki számában megjelent interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy Márki-Zay Péter "Gyurcsány trójai falova" és kormányváltás esetén visszatérne az "erőszakos és megszorító gyurcsányi politika". (MTI)

2022.03.03. 08:25

Svédlégtér-sértés?

Négy orosz vadászgép rövid időre behatolt Svédország légterébe szerdán – közölte a svéd védelmi minisztérium. Közleményük szerint a légierő egyik gyorsreagálású JAS 39 Gripen repülőgépét küldték ki ellenük, amely felvételt is készített az orosz gépekről. (Index)

2022.03.03. 08:24

Indulhat a tárgyalás Oroszország és Ukrajna között

Orosz hírügynökségi források állítják ezt. Ukrajna beleegyezett a tárgyalásba.

2022.03.03. 07:56

A határra megy Orbán Viktor

Erről a Facebookon adott ki közlést.

2022.03.03. 07:41

Putyin népszerűségének Oroszországban is árthat az ukrán háború

Az első orosz invázió, a Krím-félsziget csatolása még segítette elnököt, a jelenlegi, Oroszországgal szembeni szankciók hatása azonban ellentétes lehet.

2022.03.03. 07:40

Nagy eljárás kezdődik Oroszország háborús bűnei tárgyában

Hága kellő számú országtól kapott jóváhagyást a nyomozás megkezdésére.

2022.03.03. 07:39

Kína kérte, hogy az olimpia végéig ne bombázzon Oroszország?

Kína február elején azt kérte az oroszoktól, hogy a pekingi téli olimpia végéig ne indítsanak támadást Ukrajna ellen. Mindezt amerikai tisztviselők közölték a CNN-nel, az amerikai hírszerzésre hivatkozva. Közlésük szerint a kínaiak akkor fogalmazták meg a kérést, amikor Vlagyimir Putyin elnök Pekingbe látogatott a téli olimpia megnyitójára és találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Liu Pengju, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője a hírre úgy reagált, hogy ennek az értesülésnek „semmi alapja nincs”, és az Egyesült Államok célja mindössze az, hogy „befeketítsék Kínát” az ukrajnai invázióval összefüggésben. (Index)

2022.03.03. 07:16

Pénzügyi elszigetelés

Megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást csütörtökön két nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings. (MTI)

2022.03.03. 07:15

A Világbank becsuk egy dossziét

A Világbank bejelentette szerdán, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette minden oroszországi és fehéroroszországi programját Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt. A 189 tagországból álló fejlesztési bank hangsúlyozta, hogy már 2014-ben, a Krím annektálásának évében felhagyott Oroszország hitelezésével és az orosz gazdaságba való befektetéssel. Fehéroroszországnak 2020 augusztusa óta nem adott új hitelt, mert akkor elnökválasztás volt a országban, amelynek az eredményét a nemzetközi közösség vádja szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök rendszere meghamisította - írta a Világbank indoklásában. Az előző nap a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői közös nyilatkozatban ítélték el az ukrajnai háborút. Megállapították, hogy a háború más országokra is jelentős hatással lesz. Hangsúlyozták viszont, hogy az IMF megvizsgálja Ukrajna sürgősségi finanszírozás iránti kérelmét - a gyorsfinanszírozási eszközön keresztül -, amelyet az igazgatótanács már a jövő héten meg fog tárgyalni. Emellett az IMF továbbra is dolgozik Ukrajna készenléti hitelkeret-megállapodásának programján, amelynek keretében június végéig további 2,2 milliárd dollár áll rendelkezésre. A Világbank 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő az elkövetkező hónapokra, kezdve egy legalább 350 millió dolláros, gyorsan folyósítható költségvetés-támogatási művelettel, amelyet ezen a héten terjeszt az igazgatótanács elé jóváhagyásra. Ezt követi majd egy 200 millió dolláros, gyorsan folyósítható támogatás az egészségügy és az oktatás számára. Ez a csomag magában foglalja a Világbank számos fejlesztési partnere finanszírozási keretének mobilizálását is. (MTI)

2022.03.03. 06:59

Munkahelyeket kínál ukrajnai menekülteknek a Vajda-Papír és a Styl

Szálláslehetőség is van a felajánlásban.

2022.03.03. 06:50

Ukrán elnök: a nép meghiúsította Oroszország álnok tervét

"Békére itt nem lelhetnek, egy percnyi nyugalmuk sem lesz, de élelmük sem" - fogalmazott csütörtök reggel Volodimir Zelenszkij.

2022.03.03. 06:30

Orbán Viktor a Mandinernek: Magyarország békepárti

Kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség – mondta a miniszterelnök a Mandinernek adott interjúban. Orbán Viktor beszélt az orosz–ukrán háború hatásairól, a biztonságpolitika felértékelődéséről, a mellkasára nyomott német csizmáról és a konzervativizmus előtt álló kihívásokról.

2022.03.03. 06:00

Menekültek tízezrével kapnak segítséget egy magyar Facebook-oldal által

Eredetileg lovak elszállítására alakult, de néhány napon belül az Ukrajnából Magyarországra menekülők, illetve a nekik segítők legnagyobb és leghatékonyabb internetes felülete lett a Segítségnyújtás.

2022.03.03. 05:58

Tankolási limitet vezetett be a Mol

A nagynyomású kútoszlopoknál nem, máshol igen, az ellátásbiztonság érdekében.

2022.03.03. 04:58

Sörfőzdébe csapódó rakéta, álcahálót szövő asszonyok - a legutóbbi képek, videók az ukrajnai konfliktusról

Szerdán már hetedik napja tartott Oroszország katonai támadása Ukrajna ellen.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×