eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Egy munkás az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemek egyikében az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: JENS BÜTTNER

Ahány nap, annyi gázárcsúcs – a csütörtök sem kivétel

Rekordszintre emelkedett a gáz ára csütörtökön délelőtt a holland gáztőzsdén, majd csökkeni kezdett, kora délután már a nyitóár alatt jegyezték.

A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében fél kettő körül 160 eurón jegyeztek 1 megawattórát. Reggel fél tízkor rekordszinten, 198,56 eurón állt a jegyzés, miután a kereskedés 180 eurón indult csütörtökön.

Egy éve még csak 16,50 eurón állt a gázár.

Elemzők azt mondták, hogy

jelenleg fennakadás nélkül halad át Ukrajnán az orosz földgáz az európai megrendelők felé.

Az ellátási kockázatok azonban megnövekedtek azután, hogy a SWIFT-ből kikerült több orosz pénzintézet, miközben félő, hogy az Ukrajna elleni orosz háború során megsérülhet a gázinfrastruktúra.

Megfigyelők szerint bizonytalansági tényező az is, hogy rekordalacsonyra, 28,64 százalékra süllyedtek az európai föld alatti tárolók készletei, miközben csökkent a szélenergia-termelés, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×