eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Odera menti Frankfurt, 2015. szeptember 22.Egy Volkswagen Golf 2.0 TDI károsanyag-kibocsátását mérik egy műhelyben, a kelet-németországi Frankfurtban 2015. szeptember 21-én. A német Volkswagen csoport amerikai részlege bocsánatot kért amiatt, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű VW járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. (MTI/EPA/Patrick Pleul)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Pleul

Árstop nélkül már 660 forintba kerülne egy liter dízel, de nem csak a háború miatt

Pletser Tamás elemző szerint a forint dollárhoz viszonyított történelmi mélypontja csak rontja az orosz háború miatt kialakult helyzetet.

Nyolc éves csúcsra emelkedett az irányadó Brent olajtípus ára hordónként szerdára, és meghaladta a 110 dolláros szintet. Az elemző szerint még nincs vége az áremelkedésnek, Oroszország növekvő gazdasági elszigeteltsége pedig egyre jobban zavarja a globális energiaellátást.

"A mostani csúcsár ráadásul olyan dollárárfolyam mellett jött létre, amely a nyolc évvel ezelőtthöz képest legalább 20 százalékkal erősebb, tehát már 130-140 dolláros reálértéknél tartunk. Ez gyakorlatilag azonnal átszivárog, a termékárak az emelkedéssel párhuzamosan nőttek" – szögezte le az InfoRádióban Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

Árbefagyasztás nélküli árkalkulációt is mondott:

660 forintba kerülne egy liter dízel.

A jelentős áremelkedésben szerepe van még a forint dollárral szembeni történelmi gyengeségének is.

A nagyon magas olajár – mint hozzátette – fékezi a gazdasági növekedést és pörgeti az inflációt, ráadásul Pletser Tamás szerint nem nagyon látszik, hogy az ukrán válság rövid távon megoldódna.

"Egy dolog hozhat enyhítést a piacon, ha az Irán elleni szankciókat feloldja a nyugat, márpedig a hírek szerint itt előrehaladott tárgyalások vannak" – mondta. Magyarán: Irán teljes mértékben visszatérhet a kőolajpiacra, ahonnét jelenleg korábban kitiltották. Addig "az emelkedésnek van tere".

"Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, az exportja komoly mérték, napi 5 millió hordót exportál, ehhez jön még 3 millió hordó egyéb termék. Ha ez a teljes mennyiség eltűnik, amire sajnos most van esély a szankciók miatt, az valószínűleg további áremelkedést indukál majd" – szögezte le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×