eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Kamatot emelt a jegybank, de 10 százalék fölé futhat az infláció

A háború miatt gyengült a forint, mégis be kellett avatkoznia a jegybanknak – mondta a Portfolio elemzője.

75 bázisponttal magasabban, 5,35 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön reggel a Magyar Nemzeti Bank, a szigorítás váratlan volt és elsősorban az utóbbi napok forintgyengülésére adott reakció – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Beke Károly szerint az elmúlt napokban az elemzőket is megosztotta az a kérdés, hogy a jegybanknak reagálnia kell-e a forint erőteljes gyengülésére. Egy részük azt mondta, az MNB-nek be kell avatkoznia, ha meg akarja őrizni hitelességét, mert korábban azt hangsúlyozta, hogy az egyhetes betéti kamattal kész rugalmasan alkalmazkodni a piaci feszültségekhez. A másik oldal érve az volt, hogy mivel egy MNB-n kívülálló ok, az orosz–ukrán háború gyengíti most a forintot, ezért nem érdemes kamatot emelni, hiszen nem tud erre hatással lenni, sőt ilyen környezetben egy kamatemelés akár pánikreakciónak is tűnhet, amivel csak olajat öntenének a tűzre a befektetők szemében.

"Megkaptuk a választ a kérdésre, a jegybank 75 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot. A kamatemelés mértéke egyrészt meglepő, hiszen az elmúlt hónapokban nagyjából havi 30 bázisponttal emelgették az irányadó kamatot, de az igazi kérdés nem is az volt, hogy mennyivel emelik a kamatot, hanem hogy egyáltalán emelik-e.

Erőteljes, demonstratív lépés volt a jegybank részéről"

– mondta az elemző.

A folytatásról úgy vélekedett, hogy most minden a forintárfolyamon múlik, a forintárfolyam pedig a háborún, ezért most mindenki azon imádkozik, hogy minél előbb lezáruljon ez az orosz–ukrán fegyveres konfliktus, és akkor talán a forint árfolyama is visszakorrigálhat. A következő két hétben elvileg nincs további tere a kamatemelésre a jegybanknak, mert a kamatfolyosó felső széle 5,4 százalékon áll, most az irányadó kamatot 5,35 százalékra emelték, és ez nem léphet ki a kamatfolyosóból. A szakértő szerint ugyanakkor nem lehet elvetni annak a lehetőségét, hogy esetleg a monetáris tanács összeül egy rendkívüli ülésen, és dönt a kamatfolyosó kiszélesítéséről. Kedden lesz egy nem kamatdöntő ülése a monetáris tanácsnak, és tavaly decemberben volt arra példa, hogy a nem kamatdöntő ülésen határoztak a kamatfolyosó módosításáról.

"Nem zárhatjuk ki azt, hogy esetleg tovább mozgásteret próbál majd teremteni magának a jegybank a következő hetekre, hogy tovább tudjon szigorítani szükség esetén" – vélekedett Beke Károly.

A háborús környezet miatt az inflációs várakozásokat is megemelte a jegybank, a Portfolio elemzője szerint

most már könnyen elképzelhető a 10 százalék feletti magyar infláció.

Szerinte az organikus folyamatok már eddig is magasabb inflációt indokoltak volna, ha nem lett volna a rezsicsökkentés, vagy az üzemanyagárak és az élelmiszerárak befagyasztása, akkor már most is 10 százalék felett lehetne az infláció.

"Erre jön még rá egyrészt a háború következménye, már látjuk például az energiaár, az olajár további emelkedését, Oroszország és Ukrajna pedig nagyon jelentős exportőr búzából, kukoricából, műtrágyából, tehát ezeknél a termékeknél biztos, hogy lesz jelentősebb áremelkedés, másrészt jön még rá a gyengébb forintárfolyam hatása, ami szintén hozzáadhat az inflációs rátához. Benne van a pakliban, hogy valamikor az év közben fogunk látni 10 százalék feletti magyar inflációt" – jelentette ki Beke Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×