eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Adományt visznek az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő embereknek egy újlipótvárosi pékség dolgozói Budapesten, a Nyugati pályudvar előtt 2022. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A menekülteket segítő adományokból most nem lehet elég

Folyamatosan várják a menekülteket segítő szervezetek a felajánlásokat. Akár óráról órára változhat, hogy mire van épp szükség, ezért a pénzadomány a legpraktikusabb a számukra.

A legnagyobb segélyszervezetek napok óta az ukrán–magyar határnál dolgoznak, információs pontot, melegedőt és átmeneti szállást hoztak létre a legnagyobb átkelők mellett, ahol ételt, italt, pihenőhelyet és egészségügyi ellátást is biztosítanak az érkezőknek.

A Baptista Szeretetszolgálat Tiszabecsen segíti a menekülteket. Szilágyi Attila kommunikációs igazgató szerint sok a beteg, Covid-gyanús menekült, ezért fontos lenne, hogy szűrni tudják őket, amihez tesztekre és önkéntesekre lenne szükségük. Kérik továbbá, ha bárkinek van olyan akár szolgáltatása, akár tárgyi eszköze, tartós élelmiszer- vagy pénzadománya, amit szeretne felajánlani, vegye fel a kapcsolatot a Baptista Szeretetszolgálattal és az ukrajna@babtistasegely.hu e-mail címen keresztül tegye meg a felajánlását.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több helyszínen is segíti az ukrajnai menekülteket. Napról napra,sőt sokszor óráról órára változik, hogy mire van épp szükségük az ellátásukhoz – mondta az InfoRádiónak a szervezet kommunikációs vezetője. Romhányi Tamás így azt kéri,

aki csak teheti, pénzadományt küldjön, mert az rugalmasan felhasználható,

és bármi lehet belőle, amire éppen szükség van. Emlékeztetett, hogy él a 1350-es adományvonala a szeretetszolgálatnak, melynek hívása 250 forint segítséget jelent. Emellett az adomanyozz.hu weboldalukon tetszőleges összegben lehet online átutalással adakozni.

A Magyar Református Szeretetszolgálat már a fővárosi pályaudvarokon is segíti az Ukrajnából menekülőket. Gilicze Réka kommunikációs munkatárs azt mondta: elsősorban kisüveges italokra, szendvicsekre, csokoládéra, nedves törlőkendőre és pelenkára van szükség az állomásokon. Gilicze Réka mindenki figyelmébe ajánlotta a szeretetszolgálat közösségi oldalát, ahol rendszeresen frissítik, hogy mi az amire szükségük van aktuálisan, illetve hogy hol. Kiemelte, hogy

a Nyugati pályaudvarra senki ne vigyen tartós élelmiszert, illetve olyan adományt, ami gyűjtést igényel,

csak olyat, amit egyből át tudnak adni a menekültek részére.

Civilek, magánemberek is megmozdultak a menekültekért. A Segítségnyújtás nevű Facebook-csoportban például már több mint 118 ezren vannak. Percenként érkeznek a felajánlások és a segítségkérő üzenetek is – mondta az InfoRádiónak Gregor Alexandra, az oldal létrehozója. Ő azt kéri, elsősorban a menekülők posztoljanak, akik rögtön számíthatnak is segítségre. Megjegyezte, nagyon nagy a számuk azoknak, akik adnának, ezért olykor el is vész az információ a csoportban.

A kormány is segélyakciót indított. A 1357-es nemzeti segélyvonalon és egy külön számlaszámon is várják a felajánlásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×