eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Kárpátaljai menekültek az esztergomi Boldog Ceferino Intézetben 2022. március 3-án. A plébániához tartozó közösségi épületben a Katolikus Karitász munkatársai látják el az orosz-ukrán háború elől menekülőket.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Jogi megoldás, új eljárásrend készül a magyarként menekülők ügyében

Két "irányból" indult a munkához segítő kormányzati munka, amiről Gulyás Gergely és Orbán Viktor is beszélt. Szervezik az egészségügyi ellátásuk módját is.

Felmerült a kérdés a Kormányinfón, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező menekülők, akik nálunk nem jogosultak menekültstátuszra, milyen segítségre számíthatnak, amíg Magyarországon maradnak és nem térnek haza Ukrajnába. Mint ismert, munkát vállalni jelenleg menekültstátusz igénylésével lehet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: munkacsoport alakult, amelynek feladata, hogy egyrészt jogi változtatásokat kezdeményezzen, másrészt megszervezze a koordinációt - utóbbi a nagyobb feladat. Mint mondta, fel kell mérni az igényeket mindkét oldalon, hiszen 80 ezer betöltetlen álláshely van Magyarországon, és az érkezőknek is van szaktudása, ezek találkozását kell valamiféleképpen megtalálni.

A segély és támogatás csak átmeneti, a kormány célja az, hogy hosszabb távon mindenkinek, akinek szüksége van rá, munkát lehessen biztosítani Magyarországon - jelentette ki a tárcavezető a Kormányinfón.

Ugyanerről a célról beszélt Orbán Viktor is, amikor a magyar-ukrán határon járt és nyilatkozott az M1 Híradónak. Mint mondta, már megkezdődött annak koordinálása, hogy akik itt maradnak, mert nem tudnak vagy nem akarnak Ukrajnába visszamenni, legyen munkájuk. "Felvettük a kapcsolatot a legnagyobb foglalkoztatókkal és a legnagyobb munkaerőközvetítőkkel" - ismertette, hozzátéve, hogy ez egy munka alapú ország, igyekszenek mindenkinek megteremteni a lehetőséget, hogy saját egzisztenciája legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×