eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pixabay.com

Szakértő a putyini gazdasági intézkedésekről: "pánik van Oroszországban"

Deák András szerint önmagában nem hír, hogy a Jamal vezetéken lecsökkent az orosz szállítási mennyiség, mert délről majdnem minden EU-tagállaot megkerülve kaphatunk orosz gázt. Elvileg. Vlagyimir Putyin azonban most új intézkedéseket hoz.

Újabb intézkedést vezettek be Oroszországban a pénzügyi rendszer védelmében: 30 százalékos jutalékot vetettek ki a magánszemélyek valutavásárlásaira. Korábban már megtiltották az oroszoknak, hogy pénzt utaljanak külföldre és legfeljebb 10 ezer dollárral hagyhatják el az emberek az országot.

Deák András Oroszország-szakértő szerint kérdéses, hogy mire lesz elég ez a lépéssorozat.

"Ezeket biztosan meg kellett hozni a jelen helyzetben, más kérdés, hogy mennyire elégségesek. Jelenleg egyébként is leállt a devizaforgalom Oroszországban, nyilvánvalóan van pánik az országon belül,

megpróbálnak minél több pénzt kimenekíteni onnan, közben megpróbálják fenntartani a normál tevékenységet, importálni akarnak devizáért dolgokat, így a tartalékokat meg kell őrizni"

- szögezte le érdeklődésünkre a szakértő.

Szerinte tulajdonképpen gazdasági hadviselés is zajlik a háttérben, de nem tudni, ez elég lesz-e az összeomlás elkerüléséhez.

A rubel közben meggyengült, az import pedig ténylegesen leállt, de előbbit Deák András nem sorolná a legfőbb hatások közé.

"Már csak azért sem, mert ilyen már többször történt az országgal, nagy a tapasztalat, 1998-ban volt egy államcsőd, 2008-ban is hasonlóan gyengült a rubel, 2014-ben is. Ennél fontosabb, hogy rengeteg cég leállította a termelést, vagy egész egyszerűen nem hajlandóak alkatrészeket eladni Oroszországnak, és a szereplők között nagy játékosok is vannak, Boeing, Airbus, informatikai cégek, az IKEA pedig csak hab a tortán. A következmény az lesz, hogy bizonyos dolgokat nem fognak tudni üzemeltetni. A probléma nagyon sokrétű, összetett, bonyolult, és nagyon az elején vagyunk" - nyomatékosította Deák András.

Végítéletet azért nem mondana, de 2-3-4 hónapra nagy probléma áll elő szerinte.

Rövidtávú helyzetkezelés lehet a

rubelnyomtatás,

így az infláció tényleg nagyon el fog szabadulni.

Hogy most lehet-e államcsőd, arról így vélekedett:

"Államcsődnek azt hívjuk, amikor az állam nem képes állni a vele szemben fennálló követeléseket. Az orosz államnak külföld irányában viszonylag alacsony az államadóssága, e tekintetben az államkötvényekkel kapcsolatos nemfizetésnek nagyon nagy jelentősége nincs. Amúgy sem venne most senki orosz államkötvényt. Elsődleges kérdés valóban az, hogy a fizikai pénzforgalom fenntartható-e az országban, lesz-e kellő mennyiségű deviza."

A Visa és a Mastercard kártyakibocsájtók felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt. A Visa közleménye szerint ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország területén kívül működő pénzintézetek által kiállított Visa bankkártyák nem fognak többé működni Oroszországban, illetve az orosz bankok által kiállított bankkártyák sem külföldön. A Mastercard hasonló bejelentést tett, hogy megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását. Hozzátette, hogy a külföldön kiállított Mastercard bankkártyák nem fognak működni az orosz üzletekben, illetve ATM-ekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×