eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A koronavírus miatt védőmaszkot viselő Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a lengyel elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án.
Nyitókép: Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje az elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án. MTI/AP/Beata Zawrzal

Vétót emelt a lengyel elnök

A belpolitikai egység szükségességére hivatkozva a lengyel elnök nem hagyta jóvá a megyei tanfelügyelők hatáskörét növelő törvénymódosítást, az erről szóló döntését maga Andrzej Duda ismertette.

Az államfő az általa az ukrajnai háború miatt összehívott, az ellenzéki frakcióelnökök részvételével megtartott nemzetbiztonsági tanács (RBN) ülésén elmondta: a megvétózott tervezet egy sor olyan megoldást tartalmazott, amelyeket ő támogat, és amelyeket foganatosítani kellene.

Hozzátette azonban: "halasszuk ezt későbbre", a törvény "egyelőre vétó alatt áll". Arra kérte a lengyel politikusokat, hogy a témát "tekintsék jelenleg befejezettnek, hogy ne zavarja a legfontosabb ügyeket, Lengyelország biztonságát". Egyúttal arra szólította fel a parlamenti pártok képviselőit, hogy sürgősen szavazzák meg a lengyel fegyveres erők megerősítéséről és a hadsereg létszámának növeléséről szóló, a kormány által múlt héten elfogadott törvénytervezetet.

Az államfői vétókat a lengyel jog értelmében az alsóház utasíthatja el, ehhez a képviselők háromötödös többségére lenne szükség a honatyák legalább felének jelenlétében.

A lengyel kormánykoalíció nem rendelkezik az ilyen többséggel.

A lengyel parlament az ukrajnai háború kitörése előtt, február 9-én megszavazta az oktatási törvény módosítását, amely növelte volna a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között úgy, hogy ők véleményeznék az általános és középiskolákban civil szervezetek által megtartandó foglalkozások terveit.

Az ilyen foglalkozások előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lenne részletes információkat kérni ezek tartalmáról. A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.

Az oktatásügyi tárca által előterjesztett törvénymódosítást az ellenzék, egyes önkormányzatok és több civil szervezet is bírálta, azzal érvelve, hogy az új előírások korlátoznák az iskolaigazgatók és az iskolákat működtető önkormányzatok hatáskörét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×