INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

lengyelország

andrzej duda

oktatás

A koronavírus miatt védőmaszkot viselő Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a lengyel elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án.

Vétót emelt a lengyel elnök

Infostart / MTI

A belpolitikai egység szükségességére hivatkozva a lengyel elnök nem hagyta jóvá a megyei tanfelügyelők hatáskörét növelő törvénymódosítást, az erről szóló döntését maga Andrzej Duda ismertette.

Az államfő az általa az ukrajnai háború miatt összehívott, az ellenzéki frakcióelnökök részvételével megtartott nemzetbiztonsági tanács (RBN) ülésén elmondta: a megvétózott tervezet egy sor olyan megoldást tartalmazott, amelyeket ő támogat, és amelyeket foganatosítani kellene.

Hozzátette azonban: "halasszuk ezt későbbre", a törvény "egyelőre vétó alatt áll". Arra kérte a lengyel politikusokat, hogy a témát "tekintsék jelenleg befejezettnek, hogy ne zavarja a legfontosabb ügyeket, Lengyelország biztonságát". Egyúttal arra szólította fel a parlamenti pártok képviselőit, hogy sürgősen szavazzák meg a lengyel fegyveres erők megerősítéséről és a hadsereg létszámának növeléséről szóló, a kormány által múlt héten elfogadott törvénytervezetet.

Az államfői vétókat a lengyel jog értelmében az alsóház utasíthatja el, ehhez a képviselők háromötödös többségére lenne szükség a honatyák legalább felének jelenlétében.

A lengyel kormánykoalíció nem rendelkezik az ilyen többséggel.

A lengyel parlament az ukrajnai háború kitörése előtt, február 9-én megszavazta az oktatási törvény módosítását, amely növelte volna a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között úgy, hogy ők véleményeznék az általános és középiskolákban civil szervezetek által megtartandó foglalkozások terveit.

Az ilyen foglalkozások előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lenne részletes információkat kérni ezek tartalmáról. A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.

Az oktatásügyi tárca által előterjesztett törvénymódosítást az ellenzék, egyes önkormányzatok és több civil szervezet is bírálta, azzal érvelve, hogy az új előírások korlátoznák az iskolaigazgatók és az iskolákat működtető önkormányzatok hatáskörét.

Nyitókép: Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje az elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án. MTI/AP/Beata Zawrzal
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018