eur:
389.15
usd:
361.99
bux:
68479.51
2024. május 8. szerda Mihály
Flag of Russia and Ukraine painted on a concrete wall. Relationship between Ukraine and Russia
Nyitókép: Tomas Ragina/Getty Images

Moszkva még nem válaszolt Washingtonnak

Oroszország a "kombinált" választ készít elő az Egyesült Államoknak és a NATO-nak.

Oroszország még nem adott választ az Egyesült Államoknak a biztonsági garanciák ügyében - közölte Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes.

A diplomata azután nyilatkozott a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy az amerikai külügyminisztérium egy meg nem nevezett szóvivője hétfőn azt mondta, az amerikai kormány újabb írásbeli választ kapott Oroszországtól az ukrajnai válság enyhítésére tett korábbi javaslataira.

Grusko szerint "ez nem felel meg a valóságnak". Oroszország továbbra is "kombinált" választ készít elő az Egyesült Államoknak és a NATO-nak - tette hozzá. Megerősítette, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter üzenetet küldött nyugati kollégáinak, elsősorban Anthony Blinken külügyminiszternek, de ez a biztonság oszthatatlanságának elvéről való megegyezésre vonatkozott, önmagában még nem volt válasz az amerikai levélre.

Azt is mondta, hogy Szergej Lavrov más NATO-tagoknak is levélben elküldött kérdései arra vonatkoztak, hogy Moszkva partnerei hogyan értelmezik a "biztonság oszthatatlanságának" elvét.

Moszkva még dolgozik a Washington ellenjavaslataira adott tényleges válaszon.

Az újabb levélváltás Antony Blinken amerikai külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov kedden esedékes telefonbeszélgetésének előestéjén történt.

A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon egy esetleges invázióra készülve.

A Kreml azt állítja, hogy nem áll szándékában Ukrajnát megtámadni, de hivatalos biztonsági "garanciákat" követel, többek között jogi biztosítékokat arra vonatkozóan, hogy Ukrajna soha nem csatlakozik a NATO-hoz, és követeli a blokk európai katonai potenciáljának és infrastruktúrájának visszaállítását az 1997-es állapotokra, amikor a NATO-Oroszország alapmegállapodást aláírták.

Az Egyesült Államok és a NATO szerdán elutasította ezeket a követeléseket, de Washington nyitva hagyta az ajtót a tárgyalások előtt más kérdésekben, például a rakétatelepítések és a katonai gyakorlatok kölcsönös korlátozása tekintetében.

Az elmúlt hónapokban Washington és Brüsszel azzal vádolta Moszkvát, hogy Ukrajna "lerohanására" készül, és növeli jelenlétét Kelet-Európában. Oroszország visszautasítja ezeket az állításokat, hangsúlyozva, hogy saját területén belül mozgatja csapatait.

Az orosz fél emlékeztetett arra is, hogy nem vesz részt a belső ukrán konfliktusban, és nem sért semmilyen megállapodást, ellentétben Kijevvel, amely szerinte nem hajtja végre a minszki megállapodásokat. Ez utóbbi dokumentum tűzszünetet, a nehézfegyvereknek az érintkezési vonalról történő kivonását és alkotmányos reformot irányoz elő.

Az ukrán vezetés ugyanakkor mostanra a hadsereg állományának felét az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki népköztársaságokkal közös határra összpontosította, és rendszeresen lövi a milíciákat, időnként tiltott fegyverekkel.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×