INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

silvio berlusconi

olaszország

köztársasági elnök

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője egy milánói szavazóhelyiségbe érkezik az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit. Olaszországban az európai parlamenti választásokkal együtt polgármester-választást is tartanak számos településen, valamint Piemontban regionális választást rendeznek.

Silvio Berlusconi visszalépett az államfőjelöltségtől, íme a következmények

Infostart / MTI

Ha Mario Draghi Olaszország köztársasági elnöke lesz, kormányátalakítás jön.

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszavonta tervezett jelölését a távozó államfő Sergio Mattarella helyére - közölte a párt szombaton a jobbközép koalíció ülésével egy időben.

Silvio Berlusconi közleményben jelentette be döntését, amelyet a Hajrá, Olaszország! és szövetségesei, vagyis a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérek (FdI) szombat este kezdődött egyeztetésén olvastak fel. A közleményben Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy a jobbközép koalíció olyan közös jelöltet fog állítani, aki méltó államfő lehet, és a parlament többségének támogatására számíthat.

Az FI elnöke szükségesnek nevezte, hogy a Mario Draghi vezette kormány a jelenlegi törvényhozás végéig, vagyis 2023 tavaszáig a helyén maradjon a pandémia miatti pénzügyi-gazdasági reformprogramok folytatására. Berlusconi tehát visszalépésével egy időben azt is bejelentette, hogy nem támogatja Mario Draghi államfővé választását.

Silvio Berlusconi nem vett részt a jobbközép egyeztetésén, a találkozóra küldött üzenetét Licia Ronzulli, az FI szenátora olvasta fel, aki a párt alelnökével, Antonio Tajanival interneten vett részt a Salvinivel és Melonival közös megbeszélésen. A La7 hírtelevízió értesülései szerint a jobbközép ülésén viták is voltak, mivel Giorgia Meloni ellenezte, hogy támogassák Mario Draghi kormányfői munkájának folytatását, és előrehozott választásokat sürgetett.

A Liga közlése szerint Matteo Salvini "jelentős és döntő" lépésnek tartja Silvio Berlusconi visszalépését. A Liga vezetője hangsúlyozta, hogy Berlusconi "nagy és felelősségteljes szolgálatot tesz Olaszországnak és a jobbközépnek, amely méltó és felelősségteljes jelöltjavaslatokon dolgozik, melyek elkerülhetik a baloldal vétóját". Salvini arra utalt, hogy

Berlusconi tervezett jelölését a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is megosztónak találta,

és határozottan elutasította.

Silvio Berlusconi hivatalosan nem jelölte magát az államfői posztra, de a jobbközép korábban bejelentette, hogy az FI-elnök esetleges jelölését támogatja. Elemzők többször hangoztatták, hogy a 85 éves Silvio Berlusconi valójában nem akart államfő lenni, hanem központi szerepre törekedett a következő államfő megválasztásában. Az FI, a Liga és az FdI álláspontja szerint, miután az utolsó négy államfő a baloldal jelöltjének számított, most a jobboldalon a sor a jelöltállításra.

Mario Draghi decemberi évzáró sajtótájékoztatóján jelezte, hogy 2021 februárjában kezdett kormányfői munkáját lezártnak tekinti, és szívesen átülne az elnöki székbe. A volt bankár Draghi jelölését azonban, aki az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnökének, Giuseppe Conténak a helyét vette át, az M5S is ellenzi.

Az államfőválasztás a római parlamentben hétfőn délután kezdődik, naponta egy szavazást tartanak. A többfordulós választás eredményét a politikusok csütörtök-péntekre várják.

A legesélyesebbnek egyelőre Mario Draghi tűnik, de

Draghi megválasztásával új kormányfő kinevezésére, valamint esetleges kormányátalakításra is sor kerülhet. A jobboldali Il Giornale kommentárja szerint "ha Draghi távozik a kormányfői palotából, pártharc indul a miniszteri székekért".

Nem könnyű azonban olyan államfőt találni, aki Mario Draghinál "méltóbb" a legmagasabb állami méltóság betöltésére. A sajtótalálgatások között szerepel Maria Elisabetta Casellati, a szenátus elnökének, az FI politikusának a neve, éppúgy mint a kereszténydemokrata Pierferdinando Casinié. Vasárnap tovább folytatódik a pártok közötti egyeztetés. A hétéves mandátuma végére ért Sergio Mattarella közösségi oldalán szombaton felvételt tettek közzé az államfői palotában sorakozó kartondobozokról, arra utalva, hogy a palotából kiköltöző elnök nem kíván újabb mandátumot vállalni.

Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018