eur:
389.83
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A puccs ellen tiltakozó emberek Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost (kormányfőt) ábrázoló portrékkal tüntetnek Najppjidóban 2021. február 15-én. Mianmarban a puccsista katonai vezetők két nappal meghosszabbították hétfőn Aung Szan Szú Kji őrizetben tartását. A hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban.
Nyitókép: MTI/EPA/Maung Lonlan

Walkie-talkie-k behozatalában is bűnösnek találták, négy évre ítélték Aung Szan Szú Kjit

A Mianmari bíróság újra börtönbüntetéssel sújtotta az ország korábbi, puccsal eltávolított Nobel-díjas vezetőjét.

Négy év börtönbüntetésre ítélte egy mianmari bíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, akit egyebek között walkie-talkie rádiók jogellenes behozatalában és birtoklásában, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megszegésében talált vétkesnek – közölték bírósági források.

A februári puccsig az ország de facto vezetőjének számító 76 éves Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellen tucatnyi ügyben emeltek vádat elmozdítása óta, egyebek között az export-import szabályok és államtitok megsértése, valamint korrupció miatt, és összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat.

Aung Szan Szú Kjit Vin Mjint korábbi államfővel együtt ezt megelőzően már decemberben is négy év börtönbüntetésre ítélte egy különbíróság arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítást követtek el, és megszegték a járványügyi előírásokat. Az ítéletet később négyről két évre csökkentették.

Mianmarban a fegyveres erők tavaly februárban vették át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) nevű jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint 1400, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és tizenegyezernél is többen kerültek börtönbe.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×