eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Maps.google.com

Bolhapiac nyílhat egy franciaországi templomban

A Loire-folyó völgyében fekvő faluban egy tévés sző nagy terveket. Az egyház nem örül.

Használtcikk-piacot szeretne nyitni a Loire-folyó völgyében, Párizs és Tours között található Chateaudun település Magdolna templomában Julien Cohen francia televíziós személyiség - jelentette az Aleteia című, francia katolikus hírportál.

Cohen a tavaly év végéig a France 2 csatornán futó Affaire conclue, magyarul "Az üzlet megköttetett" című műsor egyik házigazdája volt, ahol szintén régiségekkel, használtcikkekkel foglalkoztak. December végén jelentette be, hogy kiszáll a műsorból, mert a forgatás szerinte sok energiáját és idejét vette, el, és több időt szeretne a magánéletére fordítani.

Az Aleteia tudósítása szerint Julien Cohen megvásárolná a Loire-folyó völgyében fekvő templomot, amelyben használtcikk-piacot szeretne létrehozni.

"Megnéztem és azt kell mondanom, hogy hűha. Pont ez kell nekem"

- mondta a tévés a France 3 televízió helyi híroldalának. A tudósításból kiderül, hogy Cohennek több ilyen üzlete is van már; az egyiket egy korábbi vágóhídon rendezte be, egy másikat pedig a francia jegybank egyik egykori kirendeltségének épületében hozott létre.

Cohen a France 3-nak elmondta, hogy 26 önkormányzatnak küldtek pályázati felhívást, és a chateauduni prefektúra vissza is jelzett, hogy lenne értékesítendő ingatlan. A tévés többet meg is nézett, de egyetlenegy sem volt megfelelő, mert vagy az alapterülete nem volt elég nagy, vagy túl nagy átalakítást kellett volna elvégezni.

A France 3 azt írja, hogy innentől a két fél különbözőképpen emlékszik a történtekre, mert Cohen azt állítja, az önkormányzat emberei invitálták, hogy a templom épületét is nézze meg, míg a helyi hatóságok szerint a tévés kéredzkedett be az épületbe, amikor meglátta. Amikor másodszor járt a városban, már arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy csakis a templom épülete megfelelő számára. Azzal érvelt, hogy az épületben évente jelenleg maximum ötször van mise, és az átalakítás fellendítené a város életét.

Ennek ellenére az üzlet mégsem köttetik meg, miután az épület tulajdonosa valóban az önkormányzat, de a törvény értelmében a templom kezelője az egyház, pontosabban a chartres-i püspökség, és a templom csakis vallási célokra használható, minden egyéb felhasználás csak akkor törvényes, ha a templomban már semmilyen hitéleti tevékenység nincs.

A chartres-i püspökségnek egyébként az ellen nincs ellenvetése, hogy használaton kívüli templomok más formában nyerjenek új életet, és példaként a Chartres belvárosában álló Szent Hit templomot említik, ahol ma már aukciós ház működik.

A chateauduni templom viszont "működik, húsvéttól mindenszentekig miséznek ott, házasságok köttetnek, ünnepeket ülnek, szeminaristák járnak oda.

Nincs tervben a templomépület templom jellegének megszüntetése"

- tudatta a chartres-i püspökség, megjegyezve, hogy az önkormányzat csak az utolsó pillanatban értesítette az egyházat, és úgy tárgyalt Cohennel, hogy sem a plébániát, sem a helyi katolikus közösséget nem tájékoztatták.

Cohen erre reagálva közölte, hogy egyáltalán nem áll szándékában ebben az ügyben vitát kirobbantani vagy konfliktust szítani, máshol is tud üzletet nyitni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×