eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az évértékelő sajtótájékoztatóján Moszkvában 2021. december 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin Joe Bidennek: legyünk konstruktívak

A két elnök csütörtökön késő este beszél egymással telefonon. A Fehér Ház azt adta tudtul, hogy Joe Biden "diplomáciai utat" javasol a két ország közötti feszültségek megoldásaként.

Oroszország és az Egyesült Államok közötti konstruktív párbeszédre hívta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai hivatali kollégáját, Joe Bident karácsonyi és újévi üdvözlő üzenetében.

A Kreml által közzétett üzenetben Putyin azt írta, hogy a két atomnagyhatalom különleges felelősséget visel a nemzetközi és regionális stabilitásért. Az emberiség előtt álló sok kihívás és fenyegetés tükrében Moszkvának és Washingtonnak "konstruktívan együtt kell működnie" – írta Putyin. Az orosz elnök párbeszédre hívott fel, amely "kölcsönös tiszteleten és a másik fél nemzeti érdekeinek figyelembevételén alapul".

A két vezető csütörtökön késő este, moszkvai idő szerint 23 óra 30 perckor (közép-európai idő: 21.30) beszél egymással telefonon. Szóba kerül majd a két ország képviselői között január 10-én, Genfben tervezett tárgyalás a Moszkva által igényelt biztonsági garanciákról, melyekről Oroszország előreláthatólag január 12-én a NATO-val is egyeztetni fog.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva a Putyin-Biden-telefonbeszélgetésről elmondta, hogy abban "semmilyen nyilvános rész nem lesz". Közölte, hogy a beszélgetést Putyin kezdeményezte. Hozzátette, hogy Moszkva mindenképpen tárgyalásokkal akarja rendezni az orosz-amerikai viszonyt.

Súlyos szankciókkal a tarsolyában indul Joe Biden

Egy nevének elhallgatását kérő fehér házi vezető szerint Joe Biden ugyanakkor hangsúlyozni kívánja, hogy az Egyesült Államok "mélységesen aggódik" a több tízezer orosz katona jelenléte miatt az ukrajnai határ térségében, és "katonai offenzíva" esetén "készek reagálni".

Washington azt szeretné, ha ezek a csapatok visszatérnének a rendes állomáshelyükre" - mondta a fehér házi illetékes, akit az AFP francia hírügynökség idézett.

A csütörtöki telefonbeszélgetés előtt egy amerikai kormányzati szóvivő közölte: súlyos gazdasági és pénzügyi szankciókat egyeztettek szövetségeseikkel, jóval súlyosabbakat, mint amilyeneket 2014-ben (a Krím dél-ukrajnai félsziget orosz megszállásának és bekebelezésének az évében) hoztak.

A szóvivő beszélt azokról a tervekről is, amelyekkel egy újabb invázió esetén erősíteni kívánják a NATO jelenlétét a keleti-európai tagállamokban.

"Felkészültünk arra is, hogy további támogatást nyújtunk Ukrajnának területe megvédelmezéséhez és egy esetleges, a következő hetekben történő orosz megszállás esetén adandó válaszlépéshez" - idézte a nevének elhallgatását kérő szóvivőt a dpa német hírügynökség.

A hírügynökség elemzői szerint nem valószínű közvetlen amerikai vagy NATO-beavatkozás egy Ukrajna elleni esetleges orosz invázió esetén, ehelyett Washington és szövetségesei várhatóan drasztikus gazdasági szankciókat hoznak. Egyebek mellett kizárhatják Oroszországot a belgiumi székhelyű SWIFT nemzetközi fizetési hálózatból.

Ez már a második telefonbeszélgetés ebben a hónapban a két vezető között.

December 7-én videotelefonon léptek kapcsolatba, a beszélgetés két óra hosszat tartott. A fő téma az Ukrajna körül kialakult konfliktus volt, és megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat, a kiberbiztonságot és az iráni atomalku témáját is. Személyesen júniusban, Genfben találkoztak először.

Vlagyimir Putyin csütörtökön számos ország jelenlegi és több ország volt vezetőjének küldött ünnepi jókívánságokat karácsony és újév alkalmából.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×