INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

németország

részvételi arány

választás

Hagyomásnyos bajor öltözetet viselő emberek érkeznek egy oberammergaui szavazóhelyiségbe 2021. szeptember 26-án, hogy leadják voksukat a német szövetségi parlamenti választáson.

Kevesebben szavaztak eddig Németországban, mint az előző Bundestag-választáson

Infostart / MTI

A választásra jogosultak 36,5 százaléka szavazott Németországban a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson délután 14 óráig vasárnap - közölte a szövetségi választási bizottság.

Ez csökkenés a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson 14 órakor regisztrált 41,1 százalékos részvételi arányhoz képest.

Ugyanakkor a levélben szavazók adatait nem tartalmazza a kimutatás - emelték ki a közleményben.

Választási szakértők szerint a koronavírus-járvány miatt a levélben szavazók aránya jelentősen növekedhet a 2017-es 28,6 százalékhoz képest, akár az 50 százalékot is elérheti.

A második világháború utáni 20. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására jogosult 60,4 millió állampolgár 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

Két tartományban, Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában helyi törvényhozási választást is tartanak.

A Bundestag-választásról a szavazóhelyiségből távozó választók megkérdezése alapján készített felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg. A levélben szavazók valószínűleg minden korábbinál nagyobb aránya torzíthatja az exit pollokat. A hivatalos előzetes végeredmény hétfőre várható.

A felmérések alapján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) 2005 óta megszakítás nélkül kormányzó szövetsége csak a második helyet éri el, támogatottsága történelmi mélypontra süllyed és akár ellenzékbe is szorulhat. A pártszövetség a legutóbbi, 2017-ben tartott Bundestag-választáson elért 32,9 százalék után a szavazatok 21-23 százalékát szerezheti meg.

A legtöbb szavazatot várhatóan az eddigi koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) gyűjti össze, 23-25 százalékra számíthat a 2017-es - történelmi mélypontot jelentő - 20,5 százalék után.

Nyitókép: Hagyomásnyos bajor öltözetet viselő emberek érkeznek egy oberammergaui szavazóhelyiségbe 2021. szeptember 26-án, hogy leadják voksukat a német szövetségi parlamenti választáson. MTI/AP/dpa/Angelika Warmuth
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018