eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. Ez Afganisztán egyetlen tartománya, amelyet az iszlamista tálibok nem foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar

Mégsem esett el Pandzssír? Jelentkeztek az ellenállók

A tartomány 60-65 százalékát ellenőrzik - ezt állítják.

Az ellenállók tartják ellenőrzésük alatt az afganisztáni Pandzssír tartomány területének 60-65 százalékát, az Afganisztánban hatalomra került táliboknak csak a völgy mentén vezető főutat sikerült elfoglalniuk - közölte szerdán a CNN hírtelevízióval az ellenállók egyik szóvivője.

Ali Majszam Nazari kifejtette, hogy Pandzssírban a hosszú és keskeny tartományon végighúzódó szurdokon kívül van még közel 15 másik szurdok, és mind az ellenállók kezén van.

Az ellenállók taktikai visszavonulást hajtottak végre a főúttól és a völgy központjától, de hamarosan visszafoglalják őket - közölte. Azt mondta, hogy a Pandzssír-völgy adottságai nem teszik lehetővé semmilyen behatoló számára, hogy elfoglalja az egész völgyet.

A tálibok augusztus 15-én vonultak be Kabulba, és bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták az ország teljes területét, kivéve a fővárostól északra fekvő Pandzssír-tartományt, amelyet az Ahmed Maszúd vezette Nemzeti Ellenállási Front (NRF) uralt. A tálibok egyezkedni próbáltak az ellenállókkal, de a tárgyalások kudarcba fulladtak.

Az iszlamisták hadművelet indítottak, hétfőre virradóra harcosaik ezrei törtek be a völgybe. A tálibok néhány órára rá bejelentették, hogy elfoglalták a teljes tartományt, de az ellenállók ezt többször tagadták.

Pandzssírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×