eur:
395.48
usd:
372.82
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Tourists watch as the MSC Orchestra cruise ship passes Palazzo Ducale as it departs from the port in Venice, Italy, on Saturday June 5, 2021. Italys economy is likely to grow more than 4% in 2021 as the funds kick in and businesses reopen, Bank of Italy Governor Ignazio Visco said last week. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Giulia Marchi/Bloomberg/Getty Images

Velence több év után végre eldöntötte: kitiltja az óriás turistahajókat

Ezzel úszta meg az olasz város, hogy nem került rá csütörtökön a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy az olaszországi Velence sem kerül fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

A várost az mentette meg, hogy - több évnyi tétovázás után - a múlt hét elején az olasz kormány kitiltotta a tengerjáró hajókat a városi lagúnából. A tilalom augusztus elsején lép életbe, és a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes, amelyek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába.

A kormány azt követően hozta meg a döntést, hogy az UNESCO kilátásba helyezte, veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítja Velencét illetékes testülete júliusi tanácskozásán.

Velence és lagúnái 1987 óta élvezik a világörökségi státuszt.

Szintén csütörtökön döntött az UNESCO arról, hogy az előzetes aggodalmak ellenére Budapest sem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat.

A Duna-part látképe és a Budai várnegyed 1987-ben, az Andrássy út és történelmi környezete 2002-ben került fel a világörökségi listára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×