eur:
395.22
usd:
372.39
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Az asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szlovákia visszaküldte a Szputnyik V-vakcinák nagy részét

Az eredeti áron adta át Oroszországnak a koronavírus elleni oltásokat - közölte pénteken a szlovák egészségügyi minisztérium.

A márciusban érkezett 200 ezer adagból 160 ezret adtak el újra a gyártó országnak, dózisonként az eredeti vételi - 9,95 dolláros (3000 forint) - áron.

Magyarországon kívül Szlovákia eddig az egyetlen uniós tagállam, ahol Szputnyik V-vakcinát is használnak a koronavírus ellen.

Az egészségügyi tárca közlése szerint 10 500 ember kapta meg a Szputnyik V első dózisát, és még 8 ezren regisztráltak erre az oltásra. A jelentkezési lehetőséget június 30-án lezárták, és múlt héten jelezték: a megmaradt oltóanyagokat eladják vagy adományként továbbadják, mivel szavatosságuk hamarosan lejár.

  • A Szputnyik V beszerzése kapcsán Szlovákiában több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte az ügyletet.
  • Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.
  • Május végén engedélyezték az orosz vakcina alkalmazását, de az oltóanyagból jóval több állt rendelkezésre, mint amennyien szerették volna kifejezetten azt beadatni maguknak.

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Gyengül a forint, kritikus szinten a jegyzés

Gyengül a forint, kritikus szinten a jegyzés

Kedden is folytatódott a forint gyengülése a vezető devizákkal szemben, az esti órákban pedig már tavaly október eleje óta nem látott mélyponton is volt a forint a dollárral szemben, miután Jerome Powell, a Fed elnöke egy konferencián kijelentette, hogy nem történt előrelépés az infláció tekintetében, ez pedig igencsak odacsapott az alapból nyomott befektetői hangulatnak. Ezt követően a forint gyengülése szerda reggel is folytatódik. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×