eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szlovákia visszaküldte a Szputnyik V-vakcinák nagy részét

Az eredeti áron adta át Oroszországnak a koronavírus elleni oltásokat - közölte pénteken a szlovák egészségügyi minisztérium.

A márciusban érkezett 200 ezer adagból 160 ezret adtak el újra a gyártó országnak, dózisonként az eredeti vételi - 9,95 dolláros (3000 forint) - áron.

Magyarországon kívül Szlovákia eddig az egyetlen uniós tagállam, ahol Szputnyik V-vakcinát is használnak a koronavírus ellen.

Az egészségügyi tárca közlése szerint 10 500 ember kapta meg a Szputnyik V első dózisát, és még 8 ezren regisztráltak erre az oltásra. A jelentkezési lehetőséget június 30-án lezárták, és múlt héten jelezték: a megmaradt oltóanyagokat eladják vagy adományként továbbadják, mivel szavatosságuk hamarosan lejár.

  • A Szputnyik V beszerzése kapcsán Szlovákiában több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte az ügyletet.
  • Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.
  • Május végén engedélyezték az orosz vakcina alkalmazását, de az oltóanyagból jóval több állt rendelkezésre, mint amennyien szerették volna kifejezetten azt beadatni maguknak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×