INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

ausztria

osztrák szabadságpárt

elnök

Új elnöke van az Osztrák Szabadságpártnak

Infostart

Herbert Kickl frakcióvezetőt választották meg, aki a kancellár legádázabb bírálója.

Herbert Kickl frakcióvezető, volt belügyminiszter veszi át a Norbert Hofer lemondása után megüresedett pártelnöki tisztséget az Osztrák Szabadságpártban, miután a párt bécsújhelyi rendkívüli kongresszusán a delegáltak 88,2 százaléka rá szavazott.

Az 52 éves Kickl megválasztása fontos irányváltást jelez az FPÖ-ben. A döntéssel szinte minimálisra csökkent az esélye egy újabb szabadságpárti-néppárti koalíciónak szövetségi szinten. Kickl Sebastian Kurz osztrák kancellár legádázabb bírálója. A politikus szerint a kormány koronavírus elleni óvintézkedései eltúlzottak voltak.

Az FPÖ támogatottsága jelenleg 16 százalék körüli. Az új pártvezetés a felső-ausztriai tartományi parlamenti választásokon méretheti meg magát először szeptemberben.

Herbert Kickl 25 éves politikai múlttal rendelkezik, de hosszú évekig csak mint a korábbi pártvezérek, Jörg Haider és később Heinz-Christian Strache beszédíróját tartották számon.

Rövid ideig tartó, a korábbi néppárti-szabadságpárti koalícióban betöltött belügyminisztersége alatt és azt követően az utóbbi években párton belül és a lakosság körében is jelentős támogatottságot szerzett. Jó képességekkel rendelkező, de megosztó személyiségnek tartják, aki rendkívüli szónoki képességekkel rendelkezik, és - ellentétben elődjével - inkább a párt keményvonalas szárnyához tartozik.

Norbert Hofer, aki Heinz-Christian Strache 2019-es Ibiza-botránya után lett az FPÖ elnöke, június 1-jén mondott le a pártelnöki pozícióról, nem utolsósorban a Kickl és közte kialakult ellentét miatt.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018