eur:
395.01
usd:
363.62
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Fátima, 2020. június 15.Hívők érkeznek a Lisszabontól 130 kilométerre északra fekvő, újranyitott fátimai Mária-kegyhelyre 2020. június 13-án, az év első zarándoklatán. A kegyhely a koronavírus-járvány miatt eddig zárva tartott.
Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/Paulo Cunha

Újabb országot szorongat a Delta variáns, vesztegzár jön Portugáliában

Egy hónappal azután, hogy kinyitott az ország az EU és az Egyesült Királyság felé, romlani kezdtek a járványadatok.

Hétvégi vesztegzárat hirdettek Lisszabonban és térségében a koronavírus-járvány terjedése miatt, a helyi lakosok péntek délután három és hétfő reggel hat között nem hagyhatják el a területet a következő hetekben, és a beutazás sem engedélyezett – közölte a portugál kormány.

Az intézkedés 18 önkormányzatot és körülbelül 2,8 millió embert érint. Egyelőre nem tudni, hogy meddig lesz érvényben, időről időre felülvizsgálják majd szükségességét.

A tízmillió lakosú Portugáliában 1350-nel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma szerdán.

Február óta ez volt a legnagyobb emelkedés.

A legtöbb új esetet Lisszabonból és környékéről jelentették.

"Tudjuk, hogy az utazási korlátozás nem könnyű, és ez nem az, amit az emberek akarnak, de szükségesnek érezzük bevezetését, hogy megvédjük az ország többi részét" – mondta Mariana Silva Vieira kormányszóvivő.

A fertőzések száma azt követően indult emelkedésnek, hogy Portugália alig egy hónappal korábban megnyitotta határait az Európai Unióból és Nagy-Britanniából érkező látogatók előtt.

Vieira da Silva szerint a lisszaboni járványügyi mutatók a koronavírus elsőként Indiában felfedezett Delta variánsa miatt romlottak. A variáns Nagy-Britanniában is sebesen terjed.

A portugál fővárosban járó külföldi turisták kivételt képeznek a hétvégi vesztegzár alól, és továbbra is ki-be járhatnak térségben. Az intézkedés a repülőjáratokra és a munkaügyi célú utakra sem vonatkozik.

Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is enyhén növekedett. Lisszabon két legnagyobb kórháza, a Santa Maria és a Pulido Valente a múlt héten újabb Covid-osztályt nyitott.

Lisszabon város önkormányzata csütörtökön bejelentette, hogy július 1-jétől a hét minden napján reggel 8 és este 10 között nyitva lesznek az oltóközpontok annak érdekében, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt. Portugália lakosságának 42 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina első adagját, 25 százalékának pedig már mindkét adagot beadták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×