eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nagypénteki misén vesznek részt a hívők a hannoveri Marktkirche templomban 2021. április 2-án. A koronavírus-fertőzés megfékezéséhez szükséges járványügyi intézkedések betartásával Németországban húsvét alkalmából meglátogathatják a templomokat a hívek.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Julian Stratenschulte

Leigázza Németországot a Delta variáns, láthatáron a negyedik hullám

Arra figyelmeztetnek, hogy az oltási kampány versenyfutás az idővel.

Gyors ütemben terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes, Delta nevű variánsa Németországban – mutatta ki egy vizsgálat, amelynek eredményei szakértők szerint egy újabb járványhullám veszélyét jelzik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) rendszeresen elvégzett mintavétele alapján egyelőre az Alfa nevű, korábban britnek is nevezett B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat a meghatározó Németországban, de kezd előretörni a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett Delta variáns.

A 22. héten, május 31. és június 6. között 6,2 százalék volt a Delta aránya az elemzett pozitív SARS-CoV-2 teszt leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak.

Teljesen biztos, hogy a Delta kiszorítja a többi vírusváltozatot, és legkésőbb őszre a járvány alakulását meghatározó befolyásra tesz szert

– nyilatkozott a német immunológiai társaság (DGFI) főtitkára, Carsten Watzl az Augsburger Allgemeine című lapnak.

Már most el kell kezdeni a felkészülést a negyedik hullámra – mondta a szakember a lap hírportáljánbismertetett összeállításban, kiemelve, hogy

a legfontosabb az oltási kampány.

Mint mondta, a Delta változat miatt az oltási kampány versenyfutás az idővel. Csak a teljes oltás nyújt megbízható védelmet az új vírusváltozattal szemben, ezért nyáron sem hagyhat alább a kampány lendülete, annak ellenére sem, hogy a járvány egyelőre enyhül.

Ha ősszel ismét emelkedésnek indul a napi új regisztrált fertőződések száma, előfordulhat, hogy késő lesz az oltással, mert az első adag még nem biztosít erős védelmet, és másfél hónap kell a teljes immunitásig – fejtette ki Carsten Watzl.

Németországban a lakosság 28,8 százaléka, 23 916 490 ember rendelkezik teljes oltással a kormány csütörtöki összesítése szerint. Legalább egy adag vakcinát a lakosság 49,6 százaléka, 41 225 811 ember kapott.

Az Alfa változat szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta enyhül, és a járványhelyzet javulása révén a korlátozások többségét már visszavonták.

Az RKI csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 1330 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 60 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 3187-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 718 955 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 105 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 179-re emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×