eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A NATO által közreadott képen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megnyitja a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos, videokonferencia keretében megrendezett ülését Brüsszelben 2020. december 1-jén. Stoltenberg kijelentette, hogy nem engedhető meg, hogy a világ az atomtöltetek számát szabályozó megállapodás nélkül maradjon, ezért a NATO és tagállamai elkötelezettek a globális fegyverzetellenőrzés és a leszerelés, ezzel összefüggésben pedig egy átfogóbb fegyverzet-ellenőrzési rendszer kidolgozása mellett.
Nyitókép: MTI/NATO/EPA

Nagy döntések várnak a NATO-csúcsra

Jens Stoltenberg új központről és innovációs alapról beszélt, valamint arról, hogy a kibervédelemre és az űrre is fokozottan figyelni kell.

A NATO tagállamok vezetőinek hétfői csúcstalálkozója új fejezetet nyit a szövetség számára a NATO 2030 reformkezdeményezés elfogadása által, amely a kollektív védelem, illetve a kulcsfontosságú infrastruktúrák megerősítését helyezi előtérbe - jelentette ki sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg a 30 államot tömörítő brüsszeli székhelyű szervezet főtitkára.

Stoltenberg hangsúlyozta: "a globális verseny korában élünk, amelyben összefogás nélkül egyetlen ország és egyetlen kontinens se tudja kezelni a ránk háruló fenyegetéseket, a folytonos terror és kibertámadásokat, a klímaváltozást, továbbá az egyre nagyobb befolyással bíró Kína és az agresszív viselkedést mutató Oroszország jelentette kockázatokat."

Mint mondta, a csúcstalálkozótól azt várja, hogy a tagállamok elfogadják a NATO 2030 reformkezdeményezést, ami a szövetség értékeinek megerősítéséről és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelméről is szól. Több politikai konzultációra, a szervezet katonai pozíciójának megerősítésére, az erőkészenlétének növelésére lesz szükség, továbbá több pénzt kell fektetni a kollektív védelembe, fokozni a védelmi innovációt minden szövetséges tagállamban - tette hozzá.

Bejelentette, hogy amennyiben a tagállamok megállapodnak, a NATO új központot hoz létre, amely elősegíti a szövetségesek közötti fokozottabb technológiai együttműködést, továbbá egy innovációs alapot, amely támogatja a biztonsági és védelmi technológiai újításokat. A klímavédelemmel kapcsolatban elmondta, hogy a szövetségesektől egyértelmű politikai kötelezettségvállalást vár a katonai műveletekkel járó nettó zéró károsanyag-kibocsátás irányában.

Stoltenberg hangsúlyozta továbbá, hogy új védelmi stratégiát kell kidolgozni a kibertámadások elleni védekezéshez, amelyhez megfelelő technikai képességekre, katonai tervezésre és politikai konzultációkra van szükség. Hozzáfűzte, egyértelmű jelzést fog küldeni a csúcstalálkozón arról is, hogy a NATO-nak ugyanolyan hatékony védekezésre van szüksége az űrben, mint más területeken.

"Az űr alapvető fontosságú számunkra a navigációhoz, az információgyűjtéshez és a rakétatámadások kivédéséhez"

- emelte ki.

A főtitkár végezetül elmondta, hogy a szervezet továbbra is támogatja két legfontosabb partnerországát, Ukrajnát és Georgiát, és katonai missziója befejezte után is segíti Afganisztánt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×