eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Szputnyik V-ről is tárgyalt Putyin és Michel

Külpolitikai ügyek is szóba kerültek a tanácskozáson.

A Covid-19 terjedése elleni küzdelem és az utasforgalom kölcsönös engedélyezésének kérdéseit, valamint a Szputnyik V orosz vakcina uniós bejegyzésének perspektíváját beszélte meg telefonon egybek között Vlagyimir Putyin orosz elnök és Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A felek emellett megvitattak egy sor aktuális nemzetközi kérdést is. Putyin hangsúlyozta, hogy noha Oroszország és az EU továbbra is jelentős üzleti partnere egymásnak, a kétoldalú kapcsolatok nem nevezhetők kielégítőnek.

A moszkvai tájékoztatás szerint a tárgyaláson kifejezésre jutott, hogy közös érdekeket szolgálna a pragmatikus és tiszteletteljes együttműködéshez való visszatérés. A felek fontosnak nevezeték az együttműködés aktivizálását az olyan konkrét területeken, mint az egészségügy, a klímaváltozás és a regionális konfliktusok megoldása.

A Kreml szerint Putyin kontraproduktívnak minősítette az unió Fehéroroszországra gyakorolt, kibővített szankciós nyomását, csakúgy, "mint egészébe véve minden olyan kísérletet, amely e szuverén ország belügyeibe való beavatkozásra irányul".

A hegyi-karabahi helyzettel kapcsolatban a felek megvitatták az orosz és az azeri elnök, valamint az örmény kormányfő 2020. november 9-i és 2021. január 11-i közös nyilatkozataiban foglaltak további következetes végrehajtásának fontosságát. A két vezető prioritásként nevezte meg a térség gazdasági és közlekedési kapcsolatai blokkolásának feloldását és a lakosság humanitárius problémáinak rendezését. Michel támogatásáról biztosította a folyamatban lévő munkát, többek között azt, amelyet az EBESZ minszki csoportjának társelnökei (Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország) végeznek.

Az "Ukrajna belső válságáról" folytatott eszmecsere során mindkét fél megállapította, hogy a 2015-ös minszki intézkedéscsomag "továbbra is a rendezés alternatíva nélküli alapja marad". Putyin hangsúlyozta, hogy Kijevnek maradéktalanul végre kell hajtania a korábban elért megállapodásokat, mindenekelőtt azt, hogy tárgyalásba bocsátkozik Donyeckkel és Luhanszkkal, és hogy jogrendjébe foglalja Donyec-medence különleges státusát.

Putyin és az Európai Tanács elnöke emellett támogatásáról biztosította az ideiglenes líbiai hatóságokat és síkra szállt a politikai folyamat további támogatása mellett.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×