eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

A népszerűségi lista élére ugrottak a németországi Zöldek

Frissen megválasztott kancellárjelöltjüknek köszönhetik, hogy a CDU-CSU koalícióját is maguk mögé utasítva az élre álltak, de a választásokig még sok idő van hátra.

Az Emnid német közvélemény-kutató cég történetében a legnagyobb népszerűségi kiugrást produkálta a Zöldek párt. Egy hét leforgása alatt mintegy 7 százalékponttal nőtt a Zöldek népszerűsége, így átvették az első helyet CDU-CSU szövetségétől a pártok népszerűségi rangsorában Németországban. A kiugrás legfőbb oka Annalena Baerbock múlt heti kancellárjelöltté választása lehet: semmiféle párton belüli vita nem kísérte a jelöltválasztást, a Zöldek nagyon harmonikus képet sugároztak, ezzel szemben a CDU-CSU-nál hosszú, vitákkal terhelt folyamat végén lett Armin Laschet a jelölt. Techet Péter politikai elemző, a freiburgi egyetem tudományos munkatársa szerint ezzel a CDU-CSU szövetsége rossz képet sugall az állampolgárok felé, míg a Zöldek lépéselőnybe kerülhettek.

"Annalena Baerbock a német politikában nagyon fiatalnak számít, idén lesz 41 éves. Egyrészről dinamizmust, másrészről erős hatalomvágyat sugárzó politikus, aki bizonyos szempontból eltér attól, amit megszoktunk a Zöldektől. Neokonzervatív külpolitikát visz, gazdaságbarát arcélt próbál felmutatni. Ezek miatt a Zöldek kissé polgári párttá kezdenek válni: ez már nem az a régi hippi, hatvannyolcas pacifista, akár NATO-ellenes párt, amiként a nyolcvanas években létrejött.

Választói rétegük is megváltozott: a városi, jómódú, balliberális témák iránt is nyitott, de erősen polgári szavazói réteg áll mögöttük. Éppen ezért is növekedhetnek a Zöldek:

a környezetvédelem témája polgári üggyé vált" - fogalmazott Techet Péter. Véleménye szerint a pártnál továbbra is a környezet védelme a fő fókusz, csak azt már nem mint radikális ügyet igyekeznek a középpontba állítani.

A politikusnő 23 százalékon áll a népszerűségi listákon, míg a CDU-CSU közös jelöltje, Armin Laschet 17 százalék körül, míg a szociáldemokraták jelöltje mindössze 13 százalékon.

A választásokra azonban még szeptember 26-ig várni kell: az elemző szerint a Zöldek ezt a nagy előnyt nem fogják tudni megőrizni, a CDU-CSU fel fog zárkózni, de

a meccs nagyon éles lesz a riválisok közt.

"Laschet nem karizmatikus figura – vélekedik Techet Péter –, sok értelemben véve a régi CDU-t jeleníti meg, épp a környezetvédelmi kérdésekben sem jelent a személye dinamizmust. A legnagyobb német tartományban, amelynek jelenleg miniszterelnöke, a szénbányászatot támogatja, nagyon jó kapcsolatban van a nehézipari lobbival. Vele szemben a Zöldek erősen tudják majd vinni ezt a zöld agendát, ami polgári szavazóknak is fontos lehet."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×