eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferenc pápa a helybeli keresztény közösség tagjaival imádkozik a kurdisztáni Karakos újjáépített Szeplőtelen Fogantatás-templomában 2021. március 7-én. Ferenc személyében az első római katolikus egyházfő keresi fel Irakot.
Nyitókép: Alessandro Di Meo

Véget ért Ferenc pápa történelmi látogatása Irakban

A katolikus egyház vezetője hétfő reggel felszállt egy Rómába tartó gépre, miután az utóbbi négy napban konfliktus sújtotta városokba látogatott, muszlim és keresztény vezetőkkel találkozott, és a békéről és a békés együttélésről prédikált.

Ferenc pápa személyében először látogatott a katolikus egyház vezetője Irakba.

Programjának hivatalos lezárásaként vasárnap – a moszuli és karakosi látogatása után – misét mondott az észak-iraki Kurdisztáni Autonóm Régió székhelyén, Erbílben, egy stadionban, ahol az összegyűlt hatalmas tömeg előtt az egyházfő úgy fogalmazott: „Irak mindig vele fog maradni a szívében”.

„A pápa látogatása reményt és bátorságot ad, olyan mintha egy új életet ünnepelnénk” – mondta egy apáca, aki részt vett az erbíli misén.

A mise után Ferenc pápa találkozott annak a halott kurd kisfiúnak, Alan Kurdinak az apjával, akinek a holtteste 2015-ben, a migrációs válság csúcspontján a partra sodródott Törökországban, és a róla készült fénykép bejárta a világsajtót. Az egyházfő együttérzését fejezte ki a férfinak, aki a családjával egy csónakon próbált eljutni Törökországból a görögországi Kos szigetére, de a csónakjuk felborult, és a felesége és két kisgyereke vízbe fulladt.

A katolikus egyházfő biztonsági és járványügyi aggodalmak ellenére látogatott a többségében síita muszlimok lakta Irakba. Évek óta tervezett útját eddig a térségben dúló konfliktusok akadályozták. A pápa a koronavírus-világjárvány miatt tizenöt hónapja nem tett apostoli látogatást egyetlen országban sem.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a remény zarándokaként látogat el a háború és terrorizmus sújtotta térségbe, „vigaszt és gyógyulást kérve a sebekre”.

Irakban 1947-ben közel ötmillió keresztény élt, 2003-ra számuk 1,4 millióra csökkent, majd 2015-re néhány százezerre. A most 38 millió lakosú Irakban a hivatalos adatok 590 ezerre teszik a keresztények számát, 122 katolikus plébánia működik, 19 püspök szolgál az országban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×