eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ferenc pápa a politikai élet képviselőhez beszél a bagdadi elnöki palotában 2021. március 5-én. Ferenc pápa négynapos történelmi jelentőségű látogatásra érkezett a közel-keleti országba, ahol előtte még nem járt katolikus egyházfő.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Sok ima és elmélkedés után döntött az iraki út mellett Ferenc pápa

Budapesti látogatásáról és további terveiről is beszélt.

Sok ima és elmélkedés után döntött úgy Ferenc pápa, hogy a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére Irakba látogat, és arra utalt, hogy Isten megvédelmezi a vírus ellen azokat, akik hozzá fordulnak. A katolikus egyházfő erről hétfőn beszélt útban Róma felé a pápai repülőgép fedélzetén, az őt kisérő újságírók előtt megerősítve, hogy szeptemberben Budapestre utazik.

Az iraki látogatással kapcsolatban elmondta: megértette, hogy egyes konzervatív katolikusok "az eretnekség irányába tett lépésként" értékelik majd Ali Asz-Szisztáni síita nagyajatolláhhal tartott találkozóját, de néha vállalni kell a kockázatot a vallások közötti kapcsolatokban.

A 84 éves Ferenc pápa, aki mintegy 50 percen át állva beszélt, beismerte, hogy

több mint egy éves szünet után tett első külföldi látogatása jobban kifárasztotta, mint a korábbiak.

"A 84 évnek megvannak a következményei" - mondta, hozzátéve, nem tudja, hogy lassulnak-e majd a látogatások.

Az elmúlt két hónapban Ferenc pápát ismét isiásza kínozta, de nem halasztotta el a történelmi iraki látogatást.

A repülőgépen kijelentette azonban, hogy úgy érezte, "újjászületett", miután börtönben érezte magát a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején.

Míg a zárt körben tartott pápai rendezvényeken betartották a maszkviselés és a távolságtartás szabályait, vasárnap este az észak-iraki Erbíl stadionjában tartott misén ezrek - mindenekelőtt fiatalok - vettek részt, és többségük nem tartotta be az előírásokat.

Az utazás egyik csúcspontja a Nedzsefbe, a síiták szent városába tett látogatás volt, ahol Ferenc pápa találkozott a 90 éves Szisztánival, az iraki és a külföldi síiták első számú vezetőjével.

"Egyes bírálók azt fogják mondani, hogy a pápa nem bátor, hanem meggondolatlan, hogy a katolikus dogmák ellen cselekszik, ami egy lépésnyire van az eretnekségtől" - mondta a pápa a találkozóról.

A katolikus egyházfőt az elmúlt időszakban sokat bírálták a moszlim világ felé történt nyitás - egyebek mellett a 2019-ben tett abu-dzabi látogatása során az egyiptomi szunnita al-Azhar egyetem és vallási központ nagyimámjával aláírt, a vallásközi testvériségről szóló közös dokumentum - miatt. Ez volt az első pápai látogatás az Arab-félszigeten, ahol az iszlám legszentebb helyei találhatók.

A pápa elmondta, hogy "szerény embernek, nagy bölcsnek, Isten emberének" találta Szisztánit, és a találkozó "jót tett a lelkének".

Vasárnap Moszulban a pápa az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megszállása (2014-2017) idején a romokban heverő városban élő moszlimokkal és keresztényekkel találkozott. Újságírónak elmondta, hogy a Moszulban tett látogatás - ahol a hihetetlen kegyetlenség nyomán romba dőlt házak és a régi templomok helyén tátongó kráterek fogadták - megrázta őt.

A pápa a nemzetközi nőnap alkalmából bírálta a nőkkel szembeni bánásmódot is. Példaként említette, hogy az IÁ rabszolgaként árulta a jezidi nőket.

A katolikus egyházfő hozzátette, hogy

nagyon szeretne rövidesen Libanonba látogatni, hogy szolidaritását fejezhesse ki minden vallás ott élő képviselőivel.

Ferenc pápa az őt kisérő újságírók előtt bejelentette, hogy szeptemberben Budapestre utazik, hogy részt vegyen az eucharisztikus világkongresszus zárómiséjén. "Budapest csak két órányi autóútra van Pozsonytól. Miért ne látogassam meg a szlovákokat is?" - tette hozzá.

A pápai repülőgép hétfő délben szállt le Rómában.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×