eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Újabb szomszédos ország venne az orosz vakcinából

Zágráb egymillió adagot vásárolna a Szputnyik V-ből.

Horvátország már tárgyal Moszkvával az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről – mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb sajtótájékoztatóján.

A biztonság és a hatékonyság a legfontosabb számunkra - emelte ki a tárcavezető.

Szavai szerint az volna a legoptimálisabb, ha az európai gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezné a vakcinát, de az eltarthat egy ideig. Ezért horvát ügynökség feladata utánajárni, hogy lehetséges-e más módon beszerezni az orosz oltóanyagot - húzta alá.

Hozzátette továbbá: amikor horvát gyógyszerügynökség úgy értékeli, hogy a feltételek teljesültek, jóváhagyást adhat ideiglenes használatra.

A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva szerdán arról cikkezett: Zágráb egymillió adag orosz vakcinát tervez beszerezni az elkövetkező két-három hétben, hogy addigra rendelkezésre álljon, amikorra az EMA engedélyezi használatát, és ezt követően rögtön megkezdhesse vele az oltást. Így

a többi rendelkezésre álló oltóanyaggal együtt nyárra beolthatnák a lakosság hetven százalékát

– írták.

A tárgyalásokat a zágrábi orosz nagykövetség is megerősítette. A Hina horvát hírügynökségnek úgy nyilatkoztak: amennyiben megállapodásra jutnak a horvát kormánnyal, az oltóanyag két-három héten belül megérkezhet Horvátországba, ahol jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltanak.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 274 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 999-et. Egy nap alatt 18 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5357-re emelkedett. Kórházban 927 beteget ápolnak, közülük 84-en vannak lélegeztetőgépen.

A Szputnyik V-t már Magyarországon is használják. A bejelentések szerint egymillió ember oltására elég Szputnyik-vakcina várható három hónap alatt.

Szerbiában is ezzel oltanak, és Szlovákia is tárgyalna az orosz oltóanyag beszerzéséről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×