eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Lélegeztetőgépre kapcsolt orvosi gyakorlóbábu a berlini Vivantes Humboldt klinikán 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az igény a lélegeztetőgépek iránt.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Egy asztmagyógyszer is segíthet a koronavírus-fertőzés súlyossá válása ellen

Jelentősen csökkentheti a Covid-19-ben szenvedő betegek kórházi ellátásra szorulásának kockázatát, valamint felépülési idejét egy asztma kezelésére használt gyógyszer, ha a tünetek jelentkezését követő hét napon belül alkalmazzák - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

A szakemberek vizsgálatának középpontjában a budezonid nevű szteroid állt, amely az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár egy készítményének hatóanyaga. A budezonidot dohányosok tüdejének kezelésére is használják.

A 146 páciens bevonásával végzett 28 napos tanulmány eredményei azt jelzik, hogy a belélegzett budezonid a hagyományos kezeléshez képest 90 százalékkal csökkentette a Covid-19-ben szenvedő betegek sürgősségi ellátásra vagy kórházi ápolásra szorulásának kockázatát.

A kutatók szerint a vizsgálatukat az inspirálta, hogy a világjárvány korai szakaszában kórházi kezelésre szorult fertőzöttek között elenyésző volt az aránya a gyakran inhalációs szteroidokkal kezelt, krónikus légzőszervi betegséggel küzdő pácienseknek.

A publikálás előtt álló tanulmány előzetes eredményei szerint továbbá a budezoniddal kezelt páciensek láza is gyorsabban megszűnt, valamint kevesebb tartós tünettől szenvedtek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×