eur:
394.96
usd:
363.43
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Fehér Ház által közreadott képen Donald Trump amerikai elnök videoösszeköttetésen keresztül vesz részt a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport állam- és kormányfőinek, kétnapos, virtuális csúcstalálkozóján a washingtoni Fehér Házban 2020. november 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Fehér Ház/Shealah Craighead

Szakértő: nem tragikus a csúszás az amerikai elnökök átadás-átvételénél

Az amerikai elnök jóváhagyta, hogy az illetékes kormányügynökség megkezdje a hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását, ám Csizmazia Gábor szerint ez nem jelenti azt, hogy Trump ezzel beismerte volna a vereségét.

Ugyan a Trump-csapat hivatalosan továbbra is azt kommunikálja, hogy zajlik a választási eredmények jogi úton történő megtámadása, igencsak szűkül számukra a mozgástér – fogalmazott az InfoRádióban Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője. Egyfelől azért, mert a hazai és nemzetközi közvélemény tulajdonképpen már elkönyvelte Joe Biden győzelmét, ezt támasztja alá az is, hogy az Egyesült Államok Általános Szolgáltatások Igazgatósága rábólintott arra, hogy megkezdje a formális átadás–átvételnek az előkészítését. Ezt egyébként

nem Donald Trump utasítására tette meg, hanem az ügynökség saját döntése volt.

Másrészt pedig azért szűkülnek az elnök lehetőségei, mert a megindított pereket sorra elveszítik alsóbb szinteken, illetve ezek nem állnak össze egy nagy egységes stratégiává – magyarázta Csizmazia Gábor. Kiemelte: Donald Trump ennek ellenére még nem adta föl, hogy jogi úton megkérdőjelezze a választás eredményét.

Ahhoz, hogy Donald Turmp áttörést érjen el, legalább három-négy államban kellene tudnia megfordítani az eredményeket, ami átlagosan 20-30 ezer szavazatot jelentene, és ezt eléggé valószínűtlen az újraszámlálással elérni. Jó példa erre Georga állam, ahol kézzel újraszámolták a szavazatokat, ráadásul meglehetősen kritikusan, igyekeztek kizárni azokat, amelyek érvénytelenek. Ez alapján érdemben nem változott a végeredmény, még úgy sem, hogy az első számlálás idején adminisztratív okokból elveszett szavazatokra bukkantak és ezek picit javítottak is Trump eredményén – emlékeztetett a szakértő. Ráadásul közben zajlik az egyes elektori szavazatok jóváhagyása, amik akkor lesznek hivatalosak, ha az egyes államokban ezeket megerősítik, majd pedig

december 14-én az elektori kollégium véglegesíti, amikortól „bezárult a kör”.

Csizmazia Gábor az InfoRádió kérdésére válaszolva arra is kitért, ugyan sok kritika érte az említett kormányügynökséget, amiért sokáig húzta-halasztotta az átadás-átvételi döntést, nem egyedi a helyzet.

A 2000-es választások alkalmával ugyanis egészen december elejéig–közepéig húzódott a vita, és végül a legfelsőbb bíróságon dőlt el, hogy a néhány szavazatos eredménykülönbség után George W. Bush vagy Al Gore legyen az Egyesült Államok elnöke. Ebből következően a mostani átadás-átvétel különösebben nincs megcsúszva, még ha a demokrata oldal azt is hangsúlyozza, hogy jóval korábban el kellett volna indítani a folyamatot – tette hozzá az NKE Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője. A kérdés az, ha csak formailag is, hogy Donald Trump mikor fogja kimondani, hogy »rendben van, vesztettem«. Ám az igazi mérföldkő december 14-e lesz, amikor az elektori kollégium végleges döntést hoz, és ezután, január 20-án hivatalba léphet az új elnök.

A szakértő szerint természetesen borítékolható, hogy Donald Turmp január 20-a után is tesz majd olyan kijelentéseket, hogy elcsalták tőle a választást, de ez már csak retorika lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×