eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Janez Jansa szlovén miniszterelnök (j) könyökérintéssel köszöntik egymást a 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték alapkőletétele előtt Kidričevóban 2020. október 14-én. A tervezett távvezeték a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része, a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében. A távvezeték létrehozza az első államközi kapcsolatot a magyar átviteli hálózattal, növeli a szlovén villamosenergia-rendszer, az átviteli hálózat és az import átviteli kapacitás megbízhatóságát, és előre nem látható események vagy működési problémák esetén javítja az ellátás megbízhatóságát.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szlovénia meglépte: digitális oktatás az alsó tagozatosoknak, bezárnak az óvodák

A szlovén kormány egy héttel meghosszabbította a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket is, pedig jobbak a járványadataik, mint a mieink.

Az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – már október 19-től távoktatásra álltak át.

Simona Kustec oktatási miniszter elmondta: a kormány döntése szerint a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenki számára online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak. Csak azoknak a gyerekeknek szerveznek felügyeletet, akiknek a szülei a rendőrségen, az egészségügyben vagy más létfontosságú szolgálatnál végeznek munkát.

Ales Hojs belügyminiszter közölte:

szombattól egy hétig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom,

valamint továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok.

Kivételt képeznek ez alól a pedikűrösök, a bababoltok, a műszaki cikkeket forgalmazó üzletek, a bútor- és autószalonok, valamint a fotósok és órások. Harminc négyzetméteren ugyanakkor csak egy személy tartózkodhat.

Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt – magyarázta a tárcavezető.

A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket.

A kabinet által csütörtökön közzétett adatok szerint előző nap

1685-tel 41 094-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Harminc beteg meghalt,

a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 471-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 1023-an vannak kórházban, közülük 161-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 2848 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 59 415-öt.

Az elmúlt napon újabb 29 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 683-ra emelkedett. Kórházban 1278 beteget ápolnak, közülük 122-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×